Tyra Banks maakt einde aan leeftijdsbeperking America’s Next Top Model

© America's Next Top Model
Laura Dhaese
Laura Dhaese Redactrice Weekend.be

Goed nieuws voor Amerikaanse mannen en vrouwen die het willen waarmaken in de modellenwereld. Tyra Banks, het brein achter de talentenjacht America’s Next Top Model, heeft beslist om de leeftijdslimiet voor de wedstrijd op te heffen.

America’s Next Top Model is een televisieprogramma dat sinds 2003 op zoek gaat naar toekomstige supermodellen. De meisjes die zich voor het programma aanmeldden moeten doorgaans aan allerlei voorwaarden voldoen. Zo moet een aspirerend model best wat lengte hebben, een gezond gewicht, heel veel ambitie én een identiteitsbewijs waarop staat dat ze jonger is dan 27. Aan dat laatste wil Tyra Banks, oprichtster en presentatrice van de show, nu een einde maken.

Via een kort filmpje dat het topmodel op twitter deelde, vertelt ze over hoe anderen rondom haar steeds die leeftijdsbeperking in vraag trokken. “So, you know what? I’m taking that age limit off”, antwoordt ze vervolgens. “Vanaf nu moet je gewoon weten hoe je moet ‘smizen’ (smile with your eyes, nvdr) en hoe je op de catwalk moet lopen als een echt topmodel.”

De leeftijdslimiet suggereerde verkeerdelijk dat eens je de 30 nadert, je niet meer geschikt bent om in de spotlights te staan. Door die beperking nu op te heffen, maakt Banks duidelijk dat er geen vervaldatum op schoonheid staat.

Vroeg begonnen, half gewonnen

Tyra Banks stuurt hiermee een duidelijk signaal om een einde te maken aan de genadeloze leeftijdsdiscriminatie en het gebrek aan diversiteit die al lange tijd heersen in de modewereld. Naar het voorbeeld van supermodellen Gisele Bundchen en Karlie Kloss wordt de ‘ideale leeftijd’ om aan een modellencarrière te beginnen vaak op 14 à 15 jaar geschat (ook al mag je pas officieel werken als model vanaf je 16e) omdat je op die manier het langst van je job met vervaldatum kan genieten.

De vraag is of die meisjes op dat moment volwassen genoeg en klaar zijn om op catwalks te lopen in plaats van naar school te gaan zoals hun leeftijdsgenoten. Wetenschappelijk gezien is ons brein immers pas volgroeid vanaf 25 jaar. Bovendien is het onlogisch dat piepjonge meisjes kleren showen die niet voor hen bedoeld zijn en al helemaal niet in hun prijsklasse vallen.

Net daarom is het zo belangrijk dat die leeftijdsbeperking opgeheven wordt in Amerika’s grootste modellenwedstrijd, al begint het tij ook elders stilaan te keren. Vorige maand kon u al lezen hoe er meer en meer oudere modellen op de catwalk te zien zijn. Volgens het diversiteitsrapport van The Fashion Spot liepen er de voorbije modeweken (Herfst-Winter 2017-2018) 21 modellen ouder dan vijftig mee in de runwayshows van New York, Parijs, Londen en Milaan. Wat goed is voor 0,29% van het totaal. Dat is nog steeds heel weinig, maar wel een grote verbetering in vergelijking met vorig seizoen (13 modellen ouder dan vijftig) en vorig jaar (5 modellen ouder dan vijftig).

Katalysator?

Zal Banks’ aankondiging een katalyserend effect hebben op de rest van de modellenindustrie? Misschien. Tyra Banks was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw ooit om de cover van GQ (Gentlemen’s Quaterly) en Sports Illustraded te sieren. Het is dus niet voor het eerst dat ze komaf maakt met oude gewoontes en voor verandering zorgt.

In 2010 organiseerde Banks een seizoen van ANTM waaraan ook meisjes kleiner dan 1m75 mochten deelnemen. Sundai Love, de kleinste kandidate, was 1,60 meter. In datzelfde jaar zette Tyra in haar praatprogramma ‘The Tyra Banks Show’ een wedstrijd op touw voor plus-size jongeren. Ze vertelde toen dat ze altijd al het gevoel had dat het haar missie is om de modewereld van haar naargeestige denkwereld af te helpen. Banks introduceerde vervolgens ook plus-size modellen in de wedstrijd America’s Next Top Model, lang voordat bladen als Vogue of Cosmopolitan meisjes met een grotere maat overwogen voor hun covers of modeshoots.

Het valt nu nog af te wachten of ook de rest van de modewereld weer in Tyra’s voetsporen zal treden en modellen van verschillende leeftijdscategorieën op hun catwalks zal tonen.

Partner Content