Meisjes van acht maken zich al op

Jonge meisjes maken zich op als ze amper acht zijn.

Jonge meisjes kunnen soms moeilijk wachten om op te groeien. Zo maken ze zich soms al op wanneer ze amper acht zijn. Tot die vaststeling kwam het Amerikaanse onderzoeksbureau NPD. Tussen 2007 en 2009 verdubbelde het aantal meisjes tussen 8 en 12 jaar oud dat mascara en eyeliner gebruikte. En terwijl in 2007 nog maar 10 procent de lippen stifte, was dat in 2009 15 procent.

Maar hoe komen die kleine meisjes aan make-up? Heel eenvoudig: hun moeder koopt ze. Ze stelen niet uit hun moeders tasje, ze shoppen gewoon samen met mama en krijgen ze. Laks of net heel progressief ouderschap? Volgens Stacy Malkan, auteur van ‘Not just a pretty face. The Ugly Side of the Beauty Industry” leveren ouders toch een verloren strijd met de schoonheidsindustrie, die erg agressief op kinderen inwerkt.

De angst dat make-up vroegtijdig een einde maakt aan de kindertijd is evenwel niet helemaal uit de lucht gegrepen. De Amerikaanse Mount Sinaï School of Medicine onderzocht meisjes jonger dan tien bij wie de puberteit al was ingezet en ontdekte in hun bloed een grotere hoeveelheid chemische stoffen die ook voorkomen in cosmetica. Mogelijke huidbeschadiging of allergische reacties werden buiten beschouwing gelaten.

Cosmeticabedrijven zeggen echter dat ze enkel een antwoord bieden op wat consumenten vragen. Minstens drie op vier 14 tot 17-jarigen gebruiken foundation en zelfs nog iets meer mascara en lipgloss, aldus Cara Robinson, merkdirecteur bij Neutrogena. Maar volgens haar stelt Neutrogena de producten bestemd voor tieners wel anders samen dan die voor volwassenen.

Ann Heylens.

Bron: The New York Times

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content