Je kind op dieet, een goed idee?

1 op 5 Belgische kinderen kampt met overgewicht, zo blijkt uit een studie van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Frieten, frisdrank, snoepjes; het is niet zo moeilijk om te achterhalen hoe kinderen aan dat overgewicht komen, maar hoe geraken ze er weer vanaf? Is het verantwoord een kind al op jonge leeftijd op dieet te zetten?

Knack Weekend belde met voedingsdeskundige Katty Uytersprot.

Is het gezond om een jong kind op dieet te zetten? Katty Uytersprot: “Het is niet goed om een kind een streng dieet op te leggen omdat het nog alle bouwstenen nodig heeft om te groeien. Echt energiebeperkende diëten -zoals bijvoorbeeld het schrappen van koolhydraten- worden dus niet voorgeschreven aan kinderen, maar het kan zeker geen kwaad om je kind al op jonge leeftijd te laten kennismaken met gezonde voeding en gezonde keuzes.”

Wat raadt u ouders van kinderen met overgewicht dan aan? Uytersprot: “Ouders mogen niet zelf beginnen spelen met het voedselpatroon van hun kinderen. Zomaar op eigen houtje wat voedingsgroepen schrappen is gevaarlijk, want sommige ouders kunnen daar heel drastisch in zijn. Niet alleen kan het kind zo op lange termijn ernstige tekorten oplopen; het vermindert ook het concentratievermogen. Het is dus belangrijk dat ouders hiervoor een voedingsdeskundige raadplegen. Zij kunnen een voedingsplan voorschrijven waar het kind nog steeds voldoende bouwstoffen en vitaminen bij binnenkrijgt. Wat een diëtist bijvoorbeeld doet is kijken naar het eetpatroon van je kind en dat bijsturen: frisdrank en snoep vermijden, zoeken voor gezonde alternatieven van het geliefde fastfood, wit brood vervangen door volkoren en meer fruit en groenten voorschrijven zijn maar kleine ingrepen die je kind toch een gezonde levensstijl meegeven.”

Wat met kinderen die een gezond gewicht hebben maar wiens ouders en grootouders te zwaar zijn? Moeten zij preventief naar een diëtist gestuurd worden omdat het erfelijk kan zijn? Uytersprot: “Dat is een goed plan, maar het is niet zaligmakend. We worden allemaal met een aantal vetcellen geboren en wanneer we te veel of ongezond gaan eten ga je die vetcellen opvullen en worden ze groter. In de jeugdjaren is er een snellere celdeling waarbij nieuwe vetcellen worden aangemaakt indien alle bestaande vetcellen reeds gevuld zijn en dat moet natuurlijk gecontroleerd worden, zeker als overgewicht in de familie zit. Overgewicht is echter niet enkel erfelijk bepaald; het heeft ook te maken met een slecht voedingspatroon. Dan is het belangrijk dat ook de ouders mee hun eetgewoonten gaan aanpassen zodat het kind het goede voorbeeld krijgt.”

Waarom is het zo belangrijk om al vanaf jonge leeftijd met ‘een dieet’ te beginnen? Is dat bij de meeste kinderen niet gewoon babyvet dat ze vanzelf kwijtspelen met de jaren? Uytersprot: “Zeker niet. Weet dat een zwaarlijvig kind heeft meer kans om zwaarlijvige adolescent en zwaarlijvig volwassene te zijn, net omdat in die jaren het aantal vetcellen worden aangekweekt. Door te gaan diëten kan je enkel de grote vetcellen gaan verkleinen, maar het aantal vetcellen blijft heel je leven hetzelfde. Daarom is het ook belangrijk dat kinderen die geen overgewicht hebben ook gezond eten, ook al kunnen ze het zich “permitteren” zoals dat heet. Als het kind door ongezonde voeding veel vetcellen aankweekt kan het zijn dat het later alsnog te maken krijgt met overgewicht.”

Wij onthouden dat het zeker geen slecht idee is om met je kind eens te gaan praten met een voedingsdeskundige om het eetpatroon van je kind onder de loep te nemen. Onder het mom jong geleerd oud gedaan kan het zelfs voor kinderen met een gezond gewicht een heel verschil uitmaken.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content