Is glutenvrij wel zo gezond?
Glutenvrij , de term is ondertussen al behoorlijk ingeburgerd. In de supermarkt zie je glutenvrije broden en tijdens etentjes is er altijd wel een vriendin die gluten van het menu heeft geschrapt. Maar is glutenvrij wel zo gezond als je niet allergisch bent?
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in graansoorten zoals tarwe, haver, gerst, spelt, rogge en kamut. De laatste jaren zijn steeds meer mensen overgevoelig aan gluten, wat resulteert in verteringsproblemen, maag- en darmklachten, oververmoeidheid, bloedarmoede en allerlei andere aandoeningen. Onbehandelde glutenintoleratie geeft daarnaast ook een fikse voorzet aan chronische ziekten als kanker, psoriasis, osteoporose en artritis. Het glutenvrije dieet is dan ook een veelvoorkomend voedingspatroon van de jaren 2000.
De laatste tijd zweren echter steeds meer mensen zonder glutenallergie bij het dieet. Enkele voorstanders zeggen dat ze zo meteen koolhydratenvrij eten, maar vaak beseffen ze niet dat het meer is dan pasta en brood van het menu halen. Ook snoep, instant-soepjes, bier, vruchtensappen, bouillonblokjes, sojasaus en roomijs zijn grote leveranciers van gluten.
Een van de grote misverstanden is dat je van een glutenvrij dieet zou afvallen. Akkoord, mensen die glutenvrij eten zullen vaker groenten en fruit op het menu hebben staan, maar de glutenvrije alternatieven waar ze beroep op moeten doen bevatten vaak veel meer calorieën, vetten en bewaarmiddelen. Bovendien kan een onbegeleid glutenvrij dieet leiden tot ernstig ijzer-, zink- en vitaminetekort. Voedingsdeskundigen raden een glutenvrij dieet dan ook af voor mensen zonder glutenintolerantie.
“Het is echt niet gezond om ‘zomaar’ gluten te gaan schrappen uit je dagelijkse voeding”, zegt ook Ingrid Bogaerts-Van Veltom van de Praktijk voor Voeding en Dieetvoorlichting. “Het is een heel complex en streng dieet dat je niet zonder begeleiding kan aanvatten. Gluten bevatten ook essentiële voedingsmiddelen. Het is dus belangrijk dat het menu van de gluten-intolerante patiënt bekeken wordt met een diëtiste zodat die kan zorgen voor een gevarieerd voedingspatroon met alle nodige vitaminen en bouwstoffen.”
Hoewel een glutenvrij dieet dus een zegen is voor mensen met glutenintoleratie en aanverwante ziektes is het dus niet aangewezen om als gezond persoon zomaar gluten uit je voeding te laten. Wie een paar kilootjes wil afvallen en zich energieker wil voelen kan beter enkele dagen per week koolhydraten en suikers vermijden en over het algemeen een gezond en gebalanceerd menu samenstellen; mét gluten. (KS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier