Het heilzame effect van wisselbaden

Wisselvoetbaden en begietingen. Bij Kneipp keren we terug naar de roots van wellness: rust en eenvoud.

Massage met ijspegels en warme stenen, ronddobberen in zoutcabines, wasbeurten door Turkse mama’s in de hamam, … alles heb ik wel al eens geprobeerd. Het ene al wat meer geavanceerd dan het andere. En dan komt plots de vraag om terug te keren naar het pure, naar de eenvoud.

Wel ja, in tijden van drukke agenda’s, overvolle mailboxen, Facebook-stress en dergelijke meer lijkt eenvoud me een meer dan welkome afwisseling. En dus vertrek ik, na een dag vol vergaderingen en deadlines richting Valkenburg aan de Geul bij onze noorderburen. Even twee dagen er tussenuit, genieten van de rust in het domein van Château Saint Gerlach, met behandelingen in het knusse Kneipp-centrum. Op het programma: wisselvoetbaden en begietingen.

Warm en koud

Het idee is eenvoudig: wissel warmte af met koude en je bloeddoorstroming krijgt een flinke oppepper. Niks nieuws voor mij, ik waag me thuis in de douche ook wel eens aan een streepje koud tussendoor. Alleen hou ik dat nooit echt lang vol. Een seconde of twee-drie misschien, en dan nog met niet zo’n heel erg koud water.

Ik ben dus wel wat bevreesd voor het wisselvoetbad bij Kneipp: vijf minuten in water van veertig graden en daarna vijftien seconden in water van slechts 10 graden? Dat lijkt me een beetje te veel van het goede.

Maar het werkt. De vriendelijke dame van het Kneipp-instituut houdt me wat aan de praat terwijl mijn benen rusten in het warme water met lavendelolie. Met warmte heb ik geen probleem, maar dan moet ik in het koude water. Ik aarzel even, maar wat valt er tegen te pruttelen met een wellnesscoach aan je zij? Hup, de voeten in het koude water dan maar.

Eerst voelt het heel erg koud, maar na twee seconden geniet ik al van de fijne tinteling in mijn benen. We herhalen alles nog een keer, en daarna kan ik gaan rusten aan het zwembad, de benen losjes ingepakt in een donzige handdoek.

Erg vind ik het helemaal niet – ik neem me zelfs voor om thuis ook van die wisselbaden te gaan doen. Het is zo eenvoudig, dus waarom zou ik dat niet gewoon thuis in de tuin kunnen doen? (Toegegeven, we zijn nu al enkele weken verder, en ik heb het thuis nog niet herhaald. Geen tijd, u weet wel.)

Warm en ijskoud?

Na dat wisselvoetbad ben ik helemaal klaar voor de begieting. Het klinkt schrikwekkend: eerst word je besproeid met een soort tuinslang waaruit héél warm water komt, daarna krijg je lauw water over je heen, om te eindigen met ijskoud water. Goed voor de bloeddoorstroming, ja, maar ik vrees dat ik zal happen naar adem.

Maar ook dit valt me bijzonder goed mee. Toegegeven, het is hard. En ik zal het thuis niet meer overdoen, dat weet ik nu al. Maar wat een effect! Ik voel me helemaal opgekikkerd. Was ik eerst nog een beetje loom van het dagje sauna en stoombad, dan ben ik nu weer helemaal klaar om er tegenaan te gaan.

Een aanrader, al was het maar om je voor te bereiden op die intussen nog drukkere agenda…

Liselotte Ampe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content