Gisteren stelde Caitlyn Jenner zichzelf aan de wereld voor. Caitlyn, geboren als man en voordien bekend onder de naam Bruce, deed dit middels een prachtige Vanity Fair-cover die met veel enthousiasme onthaald werd op allerhande sociale media. “Maar”, zegt Weekend Knack.be-redactrice Katrin Swartenbroux, “de strijd van Caitlyn Jenner gaat verder dan een geslaagde fotoshoot.”
Meer info: Bruce Jenner op de cover van Vanity Fair p>
Het doet er niet toe hoe fantastisch Caitlyn Jenner er nu uitziet
Bruce stond nog geen uur bekend als Caitlyn of ze werd al geconfronteerd met één van de meest inherente dingen aan het vrouw zijn: op uiterlijk beoordeeld worden.
Natuurlijk, Caitlyn Jenner ziet er stralend uit op haar Vanity Fair-cover, ze werd duidelijk met veel liefde en respect behandeld door de mensen op de set en ziet er eindelijk uit zoals ze zich al meer dan zestig jaar vanbinnen voelt. ‘Van een geslaagde transformatie gesproken’, luidden veel reacties. ‘Wauw, wat is ze een mooie vrouw’ tot zelfs: ‘Balen voor Kris nu haar ex mooier is dan zij.’
Ter verduidelijking: de reden waarom Caitlyn Jenner op de cover van Vanity Fair staat (de Kardashianmarketingmachine terzijde gelaten) is omdat haar verhaal getuigt van moed en kracht. Omdat het een verhaal van hoop is, van een zoektocht naar identiteit die voor heel wat mensen in onze samenleving herkenbaar is. Ook als Caitlyn Jenner geen mooie vrouw was (geworden), had ze die coverpagina verdiend en ongetwijfeld ook gekregen.
We mogen niet vergeten dat er duizenden mensen zijn die dezelfde strijd leveren als zij, maar niet op dat soort privileges kunnen terugvallen
Caitlyn kon, eens ze bekend had gemaakt hoezeer ze worstelde met haar identiteit, rekenen op de steun van haar familie en een stel dure, vakkundige artsen. Dat is ontzettend fijn voor haar, maar we mogen niet vergeten dat er duizenden mensen zijn die dezelfde strijd leveren als zij, maar niet op dat soort privileges kunnen terugvallen.
Zij kunnen misschien nooit een geslachtsoperatie betalen, hebben misschien te typische trekken om er ooit helemaal als een geloofwaardige versie van hun ‘ik’ uit te zien of zitten simpelweg niet in een positie waar ze hun ware identiteit kunnen of mogen tonen. Ook deze mensen verdienen onze steun en hashtags.
Hopelijk voelen ze zich gesterkt door de kracht die Caitlyn uitstraalt, ongeacht haar uiterlijk – dat nu toevallig volledig binnen de maatschappelijk aanvaardde schoonheidsidealen ligt.
Verdraagzaamheid hangt maar al te vaak samen met het populair cultureel beeld dat we hebben opgehangen aan dat wat ons initieel vreemd is. De immer lachende Pakistaan met zijn buurtwinkeltje. Het homokoppel met goede smaak. De man die zich vrouw voelt en de middelen heeft om er daadwerkelijk als vrouw uit te zien in plaats van zich enkel als vrouw te kleden. Wee wie daarvan afwijkt.
Caitlyn Jenner mag niet het symbool voor een geslaagde geslachtstransformatie worden – gewoon omdat het plaatje esthetisch gezien klopt. Caitlyn Jenner staat symbool voor de strijd die transgenders dagelijks leveren en het feit dat het nooit te laat is om eerlijk te zijn met jezelf. Dààrom staat ze op die cover.
Caitlyn Jenner mag niet het symbool voor een geslaagde geslachtstransformatie worden – gewoon omdat het plaatje esthetisch gezien klopt
Ik mag en wil geloven dat de warme ontvangst van Caitlyn en haar ‘leven zonder leugens’ een kantelmoment is in de manier waarop we naar gender kijken, dat buitenbeentjes binnengehaald worden en dat mensen zich gesterkt in plaats van afgeschrikt voelen door deze cover.
Het feit dat Caitlyn een mooie vrouw is (geworden), is irrelevant. Wat van belang is, is dat ze vrouw mag zijn. Het zijn deze grote stappen, zoals een internationale cover voor een transgender, en kleine gebaren, zoals Wikipedia die de medaillestrijd voor de tienkamp tijdens de Olympische Spelen met de juiste voornaamwoorden beschrijft, die essentieel zijn.
Velen onder ons zullen nooit weten hoe het voelt om in de schoenen van een transgender te staan, maar we kunnen wel de weg die ze moeten afleggen vergemakkelijken. Laat ons vooral vooruit blijven gaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier