Getest: Detoxen voor dummies (deel 1)

Annelien Boens

Ik stelde me kandidaat om het nieuwe cleanse-gamma van het Antwerpse JusJus te testen.

Detoxen, of je lichaam zuiveren, is geen nieuw fenomeen. Hollywoodsterren lijken aan de lopende band detoxkuren te volgen én hun resultaten te showen aan de wereld. Maar wat doet zo’n zuiveringskuur met je lichaam? En met je humeur? Ik stelde me kandidaat om het nieuwe cleanse-gamma van het Antwerpse JusJus te testen.

Detoxkuren zijn er in alle maten en gewichten: van enkel rauwe groenten verorberen als Demi Moore tot water met cayennepeper drinken zoals Beyoncé. Over de veiligheid en de effectiviteit van deze manieren ga ik me niet uitspreken, maar ik wilde (toen nog) met plezier zelf eentje uittesten. Ik koos voor de gloednieuwe biosapjes van JusJus uit Antwerpen. Naast een uitgebreid gamma van koudgeperste groenten-, fruit- en melkdrankjes, biedt JusJus ook een detoxassortiment aan.

Didi Delgado, de vrouw achter JusJus, is dolenthousiast over haar nieuwe project. Ze woonde de voorbije jaren in Londen en New York, waar de gezonde groenten- en fruitsapjes helemaal ingeburgerd zijn. ‘Op elke hoek van de straat vind je er een bar of kraampje waar je een gezond alternatief kan bemachtigen’, aldus Didi. Het is haar missie om dit samen met haar man in België te introduceren.

Anderhalve kilo rauwe groenten en fruit

Het enthousiasme van Didi is besmettelijk, ze krijgt me warm voor de detoxkuur van drie dagen. Aangezien ik een echte dummy ben op het vlak van detoxen, raadt ze me de ‘level 1’-kuur aan. Hierbij krijg ik dagelijks zes sapjes voorgeschoteld. Deze zes sapjes zijn een mix van groenten en fruit, elk sapje omvat 1.5 kilogram rauwe biogroenten- en fruit. De sapjes voor gevorderden bevatten heel wat minder fruit en bestaan vooral uit groene groenten. De effectiviteit van deze groene sapjes is het grootst, maar voor een beginneling is de stap nog te groot.

Enkele dagen voor ik met de detoxkuur begin, mailt Didi me met een portie peptalk en wat tips. Zo is het beter om voorafgaand aan de kuur je inname van cafeïne en vettig eten al wat te minderen. Geen eenvoudige opgave, want het idee dat ik drie dagen mijn Cola Light ga moeten missen en neen zal moeten zeggen tegen de weeksuggestie in de cafetaria (cheeseburger met frieten), is verschrikkelijk. Dus foei aan mezelf, maar ik heb toch nog wat Cola Light gedronken.

D-day

De avond voor D-day worden de sapjes aan de deur geleverd. Drie kartonnen zakken vol leuke, kleurige flesjes. Ik heb er zin in, benieuwd of dit gevoel lang zal aanhouden. De eerste ochtend begin ik vol goeie moed aan de kuur. Het eerste flesje ‘Greenday’ (elk sapje heeft zijn eigen naam) zit volgestouwd met appel, courgette, venkel, citroen, spinazie en broccoli. Ik hou van een zoet ontbijt, dus een groen én niet zo zoet sapje is een ware opgave. Didi garandeerde me dat het beter is de dag te starten met een groen sapje, zo verhoog je de effectiviteit.

Maar het lukt me wonderwel het eerste sapje op te krijgen. In de trein naar het werk is nummer twee aan de beurt. Het is de bedoeling om zo’n twee uur tussen de verschillende sapjes te laten. Sapje twee heet ‘Pineapple Mojito’ en de smaak evenaart de toffe naam. Mijn favoriete tot nog toe (en dit zal jammer genoeg zo blijven).

Ups-and-downs

Didi had me gewaarschuwd voor de eerste detoxdag. ‘Het is een beetje zoals liefdesverdriet hebben. Het ene moment ben je ok, het andere moment voel je je superslecht.’ Ik had haar uitspraak wat weggelachen, maar Didi weet waarover ze praat. Naarmate de namiddag vordert, neemt mijn hongergevoel toe. Eten is zowat het enige waar ik aan kan denken. Bovendien verergert de hoofdpijn, mijn concentratie laat het ook wat afweten. En een andere vervelende bijwerking is de slechte smaak in je mond. Volgens Didi het gevolg van alle gifstoffen die uit je lichaam vrijkomen. Een suikervrije kauwgom zou redding moeten brengen.

De namiddagsapjes ‘The Hulk’ (met onder meer salade, spinazie en komkommer), ‘Skinny G’ (met pompelmoes) en ‘Heartbeet’ (met een overheersende aanwezigheid van rode biet) liggen me niet echt. Meteen ook de reden waarom ik me rond zes uur miserabel begin te voelen. Omdat het enige wat je mag eten, niet zo lekker blijkt te zijn. Mijn lief moet even hulplijn spelen. Na wat peptalk van zijn kant en wat getreur van mijn kant, raak ik er weer bovenop. Ik wil geen watje zijn!

Veelbelovend

’s Avonds heb ik nog één sapje te goed, ‘Almond Joy’. Deze zoete afsluiter bevat onder meer amandelen en vanille. De smaak ligt me heel wat beter, maar ik heb het gevoel dat ik vandaag te veel gedronken heb. Naast de sapjes van telkens 0.5 liter en heel wat glazen water kan er gewoon niets meer bij. Het laatste sapje krijg ik dus niet leeg. Maar mijn gemoed is er weer op vooruitgegaan. Dag 1 heb ik overleefd. Al heb ik vandaag heel erg het ‘knabbelen’ gemist, al was het maar op een paar rauwe wortels.

Na een rustige nacht (al droomde ik wel over boterhammen met rozijnen), begin ik dag 2 met volle goesting. Het enige wat me lastig zal vallen, is opnieuw de sapjes drinken waar ik niet echt fan van ben. Ik ben benieuwd of er nog een mini-crisisje volgt. Ik hou jullie op de hoogte. (AB)

Partner Content