Dit willen de claims op je cosmeticaverpakking zeggen

© -

Wat betekent hypoallergeen of niet comedogeen? Waarom zijn we zo geobsedeerd met ‘zonder parabenen’? En is een ‘dermatologisch getest’ product gegarandeerd goed? Test Aankoop legt enkele belangrijke claims uit.

Fabrikanten zijn zich er meer en meer bewust van dat consumenten op zoek zijn naar gezonde, veilige cosmetica en verzorgingsproducten. Ze beseffen dat de af- of aanwezigheid van een van de gecontesteerde bestanddelen hun product kan maken of kraken. Daarom zetten ze vaak claims op hun verpakkingen die bepaalde kenmerken van hun producten benadrukken, of die aangeven welke stoffen er wel of niet in zitten.

  • Hypoallergeen Deze term suggereert dat er weinig kans is op een allergische reactie. Toch is er nergens eenduidig vastgelegd wat het precies betekent en aan welke criteria een product moet voldoen opdat het kan claimen hypoallergeen te zijn. Op zich betekent de vermelding dus weinig. Bekijk hier een lijst met stoffen die regelmatig een allergische reactie veroorzaken.
  • Dermatologisch getest Deze bewering geeft aan dat het product werd getest onder toezicht van een dermatoloog of dermatologe. Afhankelijk van hoe de claim wordt voorgesteld, wijst ze op een bepaalde werking of in welke mate ze een (allergische) reactie kan veroorzaken. Maar deze informatie is vaak moeilijk te begrijpen en de parameters waaraan de fabrikanten moeten voldoen om de claim te mogen vermelden zijn al te vaag. Belangrijk: dermatologisch getest wil niet zeggen dat het product aanbevolen wordt door dermatologen.
  • Zonder parabenen Parabenen zijn bewaarmiddelen en staan vaak ter discussie. “Zonder parabenen” is dus een claim die we vaak op verpakkingen zien. Maar sommige parabenen, met name ethyl- en methylparabenen, zijn volgens Test Aankoop wel degelijk veilig. Bovendien worden parabenen, omwille van hun slechte reputatie, soms vervangen door bewaarmiddelen waarvan, door onvoldoende onderzoek, helemaal niet duidelijk is in hoeverre ze al dan niet veilig zijn. Lees hier meer: zijn parabenen echt slecht voor je?
  • Niet comedogeen Comedomen zijn kleine zwellingen of bulten die op de huid ontstaan. Ze kunnen verschillende vormen aannemen en verschillende oorzaken hebben. “Niet comedogeen” betekent dat een product bij de meeste mensen geen comedonen zou veroorzaken, doordat het product de poriën open laat. We vinden de vermelding met name terug op de verpakking van lotions en huidcrème. Maar deze claim is nooit gebaseerd op klinische proeven of tests, en kan bij de ene fabrikant iets anders betekenen dan bij de andere. Het nut van zogenaamde niet-comedogene cosmetica is volgens test Aankoop helemaal niet aangetoond. Sommige van deze producten kunnen toch nog steeds huidirritatie of uitslag veroorzaken.
  • Niet getest op dieren Sinds 2013 is het in Europa definitief verboden om eender welke cosmetica of eender welk ingrediënt daarvoor op dieren te testen. Fabrikanten die op hun verpakking “Niet getest op dieren” zetten, leggen daar dus de nadruk op zonder enige reden, aangezien het op elk product van toepassing is. Het is wel belangrijk om te noteren dat dierenproeven verplicht zijn in China, waardoor grote cosmeticamerken verplicht zijn om alsnog te testen op dieren wanneer ze in dat land willen verkopen. De producten van die merken die je hier koopt zijn dus niet op dieren getest, maar dat wil niet zeggen dat het merk dat je koopt nooit op dieren test. Ontdek hier de cosmeticamerken die wél en niet op dieren testen.

Lees het volledige cosmeticadossier van Test Aankoop hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content