Deze producten en voedingsmiddelen maken je gevoeliger voor de zon

© weekend.be

We weten allemaal dat we ons – zeker tijdens de zomermaanden- goed moeten beschermen tegen de zon, maar daar is meer aan dan zonnecrème smeren, een hoed dragen of de schaduw opzoeken. Bustle maakte een handig overzicht van dagdagelijkse dingen of activiteiten die ons extra gevoelig maken voor UV-stralen, waardoor we meer kans lopen op verbranden, vroegtijdige huidveroudering of zelfs huidkanker.

(Acné) medicatie

Bepaalde antibiotica zoals doxycycline of accutane maken je des te gevoeliger voor de zon. En nee, het heeft geen zin om een dag geen pilletje te slikken, aangezien het product bijna een maand lang in je systeem blijft. Andere fotosensitieve geneesmiddelen vind je hier.

Parfum

Parfum kan zorgen voor hyperpigmentatie of irritatie van de huid. Zeker parfums met bergamot, sandalwood of lavendel kunnen problemen veroorzaken. Deze dermatologische reacties treden trouwens niet enkel op wanneer je een luchtje sprayt, maar ook wanneer je bodylotion of zonnecrème een bepaald parfum bevat. Opletten dus! Wil je toch graag een parfum sprayen, check dan zeker de zomerse luchtjes van Lancaster. Dit zonnecrèmemerk ontwikkelde een parfumformule zonder fototoxische moleculen, waarmee je dus veilig in de zon kan.

Selder

Selder is een populaire en gezonde zomerse snack, maar het is belangrijk dat je niet te veel stengels wegknaagt wanneer je een dagje in de zon gaat doorbrengen. De groente bevat fototoxische furanocoumarines waardoor je huid gevoeliger wordt aan de zon en sneller verbrand, zo schrijft de Livestrong Foundation .

Citrusvruchten

Ook citrusvruchten bevatten stoffen waardoor je huid gevoeliger wordt aan licht, dat blijkt uit onderzoek van de gerenommeerde Amerikaanse universiteit Brown.

Antirimpelcrèmes

Wie regelmatig producten met retinol (of vitamine A) gebruikt is veel gevoeliger aan de zon. Hetzelfde gaat op voor zij die bepaalde crèmes smeren om pigmentvlekken te doen verbleken. Bescherm je dus dubbel zo goed met een hoge factor én een zonnehoed.

Laserontharing

Wanneer je geen zonvakantie geboekt hebt is het best ok om laserontharingen te ondergaan, maar wie van plan is om een aantal weken aan een zwembad of het strand te liggen kan de benen best met een mesje of was ontharen. Huid die onder de laser is gegaan is immers extra gevoelig en verbrandt sneller – soms zelfs met blaren!

Zonnecrème

Wie een gevoelige huid heeft, oplet met bovenstaande producten en echt niet langer dan 2 uur per dag in de vlakke zon ligt en tòch last heeft van wat lijkt een zonneallergie moet de flacon zonnebrandmiddel eens onder de loep nemen. Bevat je crème Oxybenzone (benzophenone-3) dan is de kans groot dat je uitslag daarvan komt. Je zonnecrème beschermt nog steeds goed tegen de zon, maar het is een ingrediënt waar heel wat mensen een allergische reactie op vertonen.

(KS via Bustle)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content