Sabine Peeters

Beauty Extremisme: Niet élk vetrolletje is gemaakt van bickysaus

Sabine Peeters Make-up artist & auteur van 'Lief voor mijn lijf'

Make-up artist Sabine Peeters reageert op de column van Marianne Zwagerman. “Geniet je hier stiekem van? Dat jouw misbruik van onze hooggewaardeerde vrijheid van meningsuiting geen énkele bijdrage levert tot een mooiere samenleving? Dat straks weer talloze jonge meisjes hun lichaam willen verstoppen?”

Sabine Peeters is samen met Anke Wauters op 1 december te gast tijdens het body image debat van Knack.be. Zin om te komen luisteren? Inschrijven kan hier

Beauty Extremisme: Niet élk vetrolletje is gemaakt van bickysaus
© Sabine Peeters

Lees de column waar Sabine tegen reageert hier.

Liefste Marianne,

Hier spreekt één van die dikkerdjes.

Weet je wel, zo’n lelijk, ongezond wijf dat sterven zou moeten prefereren boven het dragen van shapewear. Een vrouw met vadsige vetrolletjes. Of een ‘hater’, om je Twitter te citeren.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Haat ik jouw uitspraken en lak aan emotionele intelligentie? Ja, toch wel. Maar verder zit ik vol liefde, mededogen, en vooral team spirit. Wij, dames, zouden aan 1 zeel moeten trekken. Samen onze lijven moeten vieren. Want wat een feest is het om een mooie vrouw te mogen zijn, in elke betekenis van het woord!

Om in de spiegel te mogen kijken en te gloeien van trots. Van contentement. Om zacht en met liefde over volle dijen te mogen strelen ’s avonds. Om een uitgesproken sleutelbeen te mogen aanbidden. Om blij te zijn met kleine borstjes, want verdorie ze zijn zo handig, mevrouw. Om samen naar de sauna te kunnen gaan. Zonder schaamte of vooroordelen, en genietend van wederzijdse zachtheid

Niet élk vetrolletje is gemaakt van bickysaus. En niet élke magere meid hangt boven de pot haar wortels uit te braken.

Extremisme wordt geboren daar waar hokjesdenken gehanteerd blijft, racisme daar waar één volk zich verheven voelt boven een ander. Jouw Arisch ras, Marianne, is de ‘hourglass’-vrouw. Zowel te magere als te dikke vrouwen zijn ten opzichte van dit ideaal voor jou genetische afwijkelingen. Man, wat schaam ik me in jouw plaats. Dat je niet inziet dat dit soort van ‘beauty extremisme’ de bron is van veel en diep verdriet.

Geniet je hier stiekem van? Dat jouw misbruik van onze hooggewaardeerde vrijheid van meningsuiting geen énkele bijdrage levert tot een mooiere samenleving? Dat straks weer talloze jonge meisjes hun lichaam willen verstoppen? Maakt het je liezen warm en je tepels hard?

Ondertussen ontploft Twitter. En ik volg mee. Het is frappant te merken dat een journaliste van zulk hooggewaardeerd modeblad zoveel onzin mag uitkramen. Ik noem het speelplaatsmentaliteit. Weet je wel, die puberale drang naar het willen schofferen. Onnodige arrogantie ‘cooler’ vinden dan vriendelijkheid en respect. En niet dieper willen graven dan de oppervlakte.

Vaak heb je nu eenmaal niet te kiezen als het op lichaamsvorm aankomt. We are all very different but all the same.

Het ding is namelijk, Marianne, dat je vaak niet te kiezen hebt als het op lichaamsvorm aankomt. We are all very different but all the same. Niet élk vetrolletje is gemaakt van bickysaus. En niet élke magere meid hangt boven de pot haar wortels uit te braken. Dat zou een vrouw van jouw leeftijd onderhand toch moeten weten.

Mijn oma zei vroeger vaak “Gezond verstand komt met de jaren”.

Time to grow up now, m’n beste, de bel is gegaan.

Met vriendelijke groetjes,

Sabine

#loveeverybody

Deze tekst verscheen eerder op Sabine’s blog. Haar boek Make Up, met essays over persoonlijke schoonheid en iconische tutorials, is hier te koop. Momenteel werkt Sabine aan een tweede boek, dat schoonheidsidealen van verschillende culturen respectvol in de kijker zet.

Partner Content