7 dingen die je nooit met je haren moet doen

© Thinkstock

We zouden het allemaal willen hebben: de haren die we in shampooreclames zien. We gebruiken allerlei middeltjes om zo’n mooie haren te krijgen terwijl we ondertussen iedere dag onbewust dingen doen die slecht zijn voor onze haren.

Huidspecialist dokter Stephen Pullan verbonden aan de Philip Kingsley Clinic in New York, noemt in een artikel op Refinery29 zeven dingen die je nooit met je haren moet doen.

1. Niet goed voor jezelf zorgen

Je haren staan niet los van de rest van je lichaam, dus wanneer je niet gezond eet, te weinig slaapt of niet genoeg beweegt heeft dat ook zijn weerslag op je haren. Een verandering van je levensstijl zorgt niet direct voor een stralende haardos, maar na een aantal maanden zal je zeker verschil zien.

2. Je haar te goed drogen

We doen het bijna allemaal: onze haren te goed drogen door er bijvoorbeeld een handdoek strak omheen te wikkelen. Maar onze haren zijn een soort vezels die beschadigd raken door ze met geweld langs elkaar te schuren. Droog je haren daarom altijd voorzichtig en niet te grondig, het liefst met een katoenen handdoek.

3. Je haren uit de knoop trekken met een borstel

Wanneer je je haren net gewassen hebt en ze in de knoop geraakt zijn, moet je ze nooit met een borstel uit elkaar rukken. Juist wanneer je haren nat zijn, trek je ze gemakkelijk doormidden. Gebruik in plaats daarvan een kam met wijde tanden en smeer desnoods een ontklitter op je haren.

4. Droog haren föhnen

Nat haar föhnen is al schadelijk, maar vaak noodzakelijk om je haren in model te krijgen. Maar warme lucht op je haren blijven blazen terwijl ze al droog zijn is extra slecht. Zet de temperatuur van de föhn daarom lager wanneer je haren helemaal of bijna droog zijn.

5. Een paar dagen je jaren niet wassen

Deze opvatting van de Philip Kingsleys Clinic is niet helemaal onomstreden, maar volgens hen kan je je haar het beste iedere dag met shampoo wassen. Shampoo verwijdert de dode huidcellen van je hoofd, stimuleert de bloedcirculatie naar de haarzakjes en verwijdert talg en transpiratie. Nog een reden om je haren vaak te wassen: er leven goede en slechte bacteriën op je hoofd en wanneer je je haren niet vaak wast krijgen de slechte bacteriën meer kans om zich voort te planten met als gevolg: jeuk en droge haren.

6. Haaraccessoires vastmaken op nat haar

Nat haar is breekbaar en het is daarom geen goed idee om er een elastiekje omheen te binden of er bandjes of klemmen in te doen. Wacht er liever mee tot je haren droog zijn of gebruik desnoods een badstoffen haarbandje.

7. Je haren geen rust geven

Net zoals jezelf af en toe behoefte hebt aan een dagje niets doen, zo hebben je haren ook af en toe een dagje rust nodig. De zondag is daar de ideale dag voor: gebruik eens geen föhn en accessoires en breng je kapsel niet strak in model. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content