Angelina Jolie speecht tegen seksueel geweld

© REUTERS

De actrice en geëngageerde mensenrechtenactiviste Angelina Jolie heeft op de top van de Afrikaanse Unie gepleit voor een einde aan het seksueel geweld op vrouwen. “We hebben een beleid nodig voor veiligheid op lange termijn dat is ontworpen door vrouwen, zich focust op vrouwen en uitgevoerd wordt door vrouwen.”

Angelina Jolie, die al jaren Goodwill Amassador is bij de VN-vluctelingenorgansatie, was dit weekend te gast in een panelgesprek op de top van de Afrikaanse Unie in Johannesburg. Daar hield ze een erg overtuigend pleidooi tegen het seksueel geweld op vrouwen.

“Er is geen grotere pijler voor stabiliteit dan een sterke, vrije en opgeleide vrouw en er is geen inspirerender rolmodel dan een man die vrouwen respecteert en koestert en die mee de strijd voert voor hun leiderschap.”

Het thema van de conferentie dit jaar was ‘Het jaar van de emancipatie en ontwikkeling van de vrouw’. Jolie riep er op tot actie: “Slachtoffers van seksueel geweld zijn de meest sterke en indrukwekkende mensen die ik ooit ontmoet heb en ze verdienen meer dan achter gelaten te worden om te lijden.”

Jolie bracht seksueel geweld in verband met grotere mondiale problemen: “Er heerst overal ter wereld een epidemie van seksueel geweld tegen vrouwen – zowel in conflictgebieden als in landen in vrede – en overal krijgt de misdaad een lagere prioriteit. Die bijna totale straffeloosheid betekent dat we overal ter wereld meer en meer gewapende groepen zien die seksueel geweld gebruiken als wapen. Vrouwen en meisjes zijn de dupe van enkele extremisten die hen barbaars behandelen. Dit is onlosmakelijk verbonden met ons falen om conflicten wereldwijd te voorkomen of te beëindigen en het veroorzaakt een menselijk lijden op een nooit eerder gezien niveau.”

© REUTERS

Er moeten flinke stappen ondernomen worden om de veiligheid van vrouwen te kunnen garanderen. Daarvoor is volgens Jolie gelijkheid tussen vrouwen en mannen een essentiële tussenstap: “We hebben een beleid nodig voor veiligheid op lange termijn dat is ontworpen door vrouwen, zich focust op vrouwen en uitgevoerd wordt door vrouwen – niet ten koste van mannen, maar naast hen. Er is geen grotere pijler voor stabiliteit dan een sterke, vrije en opgeleide vrouw en er is geen inspirerender rolmodel dan een man die vrouwen respecteert en koestert en die mee de strijd voert voor hun leiderschap.”

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content