Wereldpremière Crimi Clowns

Luk Wyns’ televisieserie Crimi Clowns bleef ten onrechte wat onder de radar en werd schandelijk over het hoofd gezien tijdens de uitreiking van de televisiesterren, maar de première van de filmversie ging niet ongemerkt voorbij.

Een schaars geklede vuurspuwster op de bordes van Metropolis Antwerpen (terwijl natte sneeuwvlokjes neerdwarrelden), gemaskerde harlekijnen, duivelinnetjes in hun ondergoed, genodigden die de dresscode ‘stylishly sexy’ ter harte genomen hadden… Luk Wyns’ televisieserie Crimi Clowns, in dezelfde periode uitgezonden als Clan en Quiz me quick, bleef ten onrechte wat onder de radar en werd schandelijk over het hoofd gezien tijdens de uitreiking van de televisiesterren, maar de première van de filmversie ging niet ongemerkt voorbij.

Wie de serie zag, wist waaraan zich te verwachten: psychopatisch en toch sympathiek schorem als protagonisten, groteske gewelddadigheid, vulgaire klap, een paar risqué nachtclubscènes, véél Antwaarpse humor van de gortdroge soort. Het goede nieuws is dat de filmversie, gebald en flitsend gemonteerd, alleen maar straffer is. Er komt trouwens ook een Engelstalige versie voor internationale release , maakte scenarist/regisseur/acteur/producer Wyns na de première bekend, die door hemzelf geregisseerd zal worden.

De story is bekend: Ronny Tersago ( Wyns) en zijn companen Lou (Manou Kersting) en Mike (Chris Willemsen) leiden een dubbelleven als clowns-op-hun retour op kinderfeestjes en als roekeloze inbrekers. Zoon Wesley (Johnny de Mol), een gesjeesde student aan de Amsterdamse academie filmt al hun exploten.

Als Lou als een ongeleid projectiel uit een coma komt, Ronny’s dochter aan de heroïne en in de prostitutie blijkt te zitten en een overval bij een puissant rijk Hollands koppel uit de hand loopt, komen Ronny en de zijnen in een even dramatisch als hilarisch doemscenario terecht. Gevoelige zielen zullen bij sommige scènes braakneigingen krijgen, niemand die de film zag zal deze zomer argeloos een brochetje op de barbecue gooien. Maar vreemd genoeg weet Crimi Clowns ook te ontroeren. Want naast een gewetenloze smeerlap is Ronny Tersago ook een man die het goed voor heeft met zijn gezin en bovendien artistieke dromen koestert.

Er wordt over de hele lijn straf geacteerd in Crimi Clowns, met een speciale vermelding voor Manou Kersting, huiveringwekkend in zijn onvoorspelbaarheid en voor veterane Hilde Uitterlinden als de spijkerharde bomma-from-hell. Tegen haar schoondochter, tijdens een schoonmaakoperatie na een bloederige moord in de living: ‘Ik heb het u gezegd, maske, met een marmeren vloer hebt ge alleen maar zever.’

Na al dat bloedvergieten was er een geweldige afterparty in Noxx, met bassen die nu nog onder mijn schedelpan galmen en waar de show gestolen werd door Josje Huisman, zonder neuspiercing, maar mét schitterende zwartwitte jurk en duidelijk tot over haar oren verliefd op haar Johnny (de Mol).

Linda Asselbergs Foto’s: Marc Deblock

Crimi Clowns vanaf 3 april in de zalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content