Vrouwen hebben amper spijt na abortus

Demonstratie tegen anti-abortuswet in San Salvador © REUTERS

95 procent van de vrouwen die ooit een abortus heeft ondergaan, zegt ook achteraf dat het de juiste beslissing was. Dat is de conclusie van een drie jaar durend onderzoek bij 670 vrouwen uit alle lagen van de bevolking.

De onderzoekers van het Bixby Center for Global Reproductive Health in San Fransisco ondervroegen drie jaar lang 670 vrouwen over hun zwangerschapsbeëindiging en publiceerden onlangs hun bevindingen in de academische krant Plos One.

Juiste beslissing

De groep bestond uit vrouwen met diverse sociale achtergronden (opleiding, werk, huidskleur,…) en verschillende omstandigheden op vlak van de zwangerschap en abortus. 40 % van de vrouwen verklaarden hun zwangerschap te beëindigen omwille van financiële redenen, 36 % omdat het ‘niet het juiste moment’ was. De beslissing viel 53 % van de vrouwen zwaar, terwijl 26 % de knoop zonder al te veel moeite doorhakten.

Uit het onderzoek kwam vooral naar voor dat de overgrote meerderheid van de vrouwen ook na de ingreep nog steeds vond de juiste beslissing te hebben gemaakt, zowel op korte termijn als op lange termijn.

Dat resultaat biedt dus weerwoord aan de bewering van het anti-abortuskamp dat vrouwen die een abortus ondergaan nadien een emotionele lijdensweg te wachten staat.

Onderscheid verdriet en spijt

De nieuwe studie is erg voorzichtig met generaliseren en maakt een duidelijke scheiding tussen het moeilijk hebben na een abortus en daadwerkelijk spijt hebben van de ingreep – een onderscheid dat pro-lifers neigen niet te maken. Ze concludeert dat emotionele reacties na de beëindiging van een zwangerschap normaal zijn, maar dat die mettertijd verdwijnen en dat slechts een erg kleine minderheid van de vrouwen achteraf met spijtgevoelens achterblijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content