Video: Galliano klapt uit de biecht
De gevallen ontwerper heeft het over zijn toekomst en over de overleden modeontwerper Alexander McQueen.
Tegen presentator Charlie Rose had de gevallen ontwerper het over zijn toekomst en over de overleden modeontwerper Alexander McQueen. Dat schrijft The Huffington Post.
De antisemitische opmerkingen uit 2011 kostten de ontwerper destijds zijn postje bij Dior. Onlangs ging hij ermee akkoord om een uur lang geïnterviewd te worden door de Amerikaanse presentator Charlie Rose. Tijdens het interview zag de anders zo flamboyante Galliano er verrassend sober uit in een pak van Yves Saint Laurent en met de haren strak naar achter in een paardenstaart. Charlie Rose vroeg aan de Britse ontwerper hoe het eigenlijk zover is kunnen komen.
“Niemand was meer gechoqueerd dan ikzelf”, zegt Galliano. “In die periode kreeg ik black-outs door te veel te drinken. Ik herinner me er niets meer van. Ik had niet eens door dat ik gefilmd werd. Door de alcohol werd ik paranoïde en kwamen de frustraties uit mijn kindertijd naar boven. Daardoor ontstond een soort van zelfbeschermingsmechanisme. Toen ik klein was werd ik veel gepest en uitgescholden. Ik kon nooit mezelf zijn omdat ik homo was”, verklaart Galliano.
Alcoholverslaving
“Ik verbleef twee jaar en twee maanden in een afkickcentrum gevolgd door een heleboel therapie. Ik heb gewerkt met theologen en professors om een antwoord te vinden waarom ik zo in de knoop zat. Veel mensen gebruiken het spreekwoord ‘In Vino Veritas’, de waarheid zit in de wijn, maar zo simpel is het niet. Alcohol maakt je losser en neemt remmingen weg maar daarna zweef je wat rond in je zelfbewustzijn. Ik mixte soms alcohol met kalmeringsmiddelen, een dodelijke combinatie. Daarna nam ik Valium omdat ik te hard beefde, om zo verder te kunnen ontwerpen. Ik had alcohol ook nodig om de stemmen in mijn hoofd te doen zwijgen.”
In die periode deed Galliano veel opzoekingswerk rond Rudolf Nureyev, een Russische balletdanser die bekend was voor zijn antisemitische uitspraken. “Wanneer ik research ben ik helemaal in de ban van mijn personage”, verklaart Galliano. Charlie Rose maakte het zijn praatgast niet gemakkelijk en wees erop dat Galliano geen excuus moest verzinnen voor zijn uitspraken. Ook zei hij dat het niet één incident betrof maar dat het om een heleboel beledigingen ging.
Spelen voor God
Maar Galliano legt de oorzaak bij de enorme stress die hij doormaakte door jaarlijks verschillende collecties te ontwerpen. Ook zijn alcoholverslaving en zijn verwoede pogingen om af te kicken deden geen goed aan de mentale gezondheid van de ontwerper. “Soms deed ik alsof ik God was, maar ik was het niet”, zegt Galliano tegen Charlie Rose. “Nu weet ik dat ik niet zelf aan het roer van de wereld sta en praat ik elke dag met God. Ik had ook schrik voor het woord ‘nee’, dat was een teken van zwakte dus nam ik elke opdracht aan.” Als Charlie Rose daarna vraagt naar ontwerper Alexander McQueen, die in 2010 zelfmoord pleegde, antwoordde Galliano dat hij dat begreep. “Ik kende Alexander en ik verstond zijn pijn, zijn eenzaamheid. Ontwerpers leggen de lat soms veel te hoog voor zichzelf”.
Tweede kans?
De voormalige bazen van Galliano, Bernard Arnault van LVMH, waartoe Louis Vuitton behoort, en Sidney Toledano de CEO van Dior, hebben zich gedistantieerd van de ontwerper sinds het incident. “Ik heb geprobeerd contact op te nemen maar mijn telefoontjes bleven onbeantwoord. Recent probeerde ik dat opnieuw maar ik kreeg te horen dat het nog veel te vroeg was.” Galliano is dan ook nog steeds verwikkeld in een rechtszaak met Vuitton over zijn contract dat vroeger werd beëindigd.
Het blijft nog steeds de vraag of Galliano ooit weer aan het hoofd van een succesvol modelabel zal staan. Zelf is hij daar ook niet helemaal zeker van. “Ik weet het niet. Ik ben klaar om te ontwerpen en ik voel me goed. Ik hoop dat ik na mijn boetedoening een tweede kans krijg”, aldus John Galliano. Het volledige interview met Galliano kan je hier bekijken. (AV)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier