Try-out Wolfsvrouwen van Saartje Vandendriessche

Nooit een roofdier in de energieke Eén-omroepster vermoed, maar ze heeft wel degelijk haar op haar tanden.

Nooit een roofdier in de energieke Eén-omroepster vermoed, maar na de try-out van Wolfsvrouwen denk ik daar anders over. Dat Saartje haar op de tanden heeft, blijkt al uit het feit dat ze het stuk zelf schreef, samen met haar tante Nele Vandendriessche.

Inspiratie vond ze in het boek De ontembare vrouw van Clarissa Pinkola Estes, de Jungiaanse psycho-analytica die in de personages van sprookjes, mythes en legendes positieve en negatieve aspecten van de menselijke psyche ziet. Zo is er de mythe van de Wolfsvrouwen die verwijst naar de wilde natuur van de vrouw, instinctief, inventief, vol levenskracht, nog niet getemd door het starre rolpatroon van de ‘geciviliseerde’ maatschappij.

Klinkt een tikkeltje wollig, of zwaar op de hand? Geen paniek, Wolfsvrouwen is geen feministisch traktaat, maar een geestige komedie vol herkenbare situaties, maar ook verrassende wendingen én een ernstige ondertoon. Oorspronkelijk zou Nele Vandendriessche haar tegenspeelster zijn, maar toen die door gezondheidsproblemen moest afhaken vond Saartje een sterke partner-in-crime in de door de wol geverfde Anke Helsen, met wie ze eerder samenspeelde in de televisieserie Spoed. Want ja, we kennen Saartje tegenwoordig vooral als presentatrice, maar ze volgde wel degelijk een toneelopleiding.

En toen was er dus de try-out in Moonbeat, Mechelen, zowel voor de twee actrices als voor regisseuse Colette Notenboom een ware ontlading na maanden palaveren en herschrijven. Spannend, ook voor de toeschouwers, want bij zo’n eerste doorloop kan er vanalles mislopen. Wat ook gebeurde, want meteen al viel Saartjes micro uit. Geen nood, het euvel was snel hersteld.

En laat de initiële aarzeling ook prima passen bij haar personage Dorien, een wat onzekere jonge vrouw die verschrikkelijk haar best doet om het iedereen naar de zin te maken. Als ze toevallig in contact komt met de oudere en bazige Rita, wordt haar wereldbeeld flink door elkaar geschud. Maar dan blijkt dat ook Rita niet zo sterk in haar schoenen staat als ze zelf wel zou willen. Schuilt er hoe ook een wolfsvrouw in de twee? En in u? Gaan kijken, zou ik zeggen, al dan niet bij volle maan.

Linda Asselbergs

Nog twee try-outs in Moonbeat Mechelen op 18/5 en 26/5 om 20u30. Reservaties: www.moonbeat.be of 015/638.909. De voorstellingen vinden plaats in het Fakkeltheater in Antwerpen op 28/5, 29/5, 30/5 om 20u30. Reservaties: www.fakkeltheater.be of 070/246.036.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content