Studie: Mannen die eerlijk steentje bijdragen in huishouden hebben bevredigend seksleven

Verdeling huishouden © iStock

Toen een Amerikaanse studie uit 2012 beweerde dat koppels in klassieke rollenpatronen meer seks hadden dan moderne tortelduifjes, was het hek van de dam. Een nieuwe studie gaat hier tegenin en stelt dat mannen die zelf aangeven een eerlijk aandeel te hebben in het huishouden, ook meer seks hebben met hun partner.

Volgens een nieuw onderzoek, dat werd gepubliceerd in Journal of Family Psychology, zijn het net mannen die naar eigen zeggen een eerlijk aandeel hebben in huishoudelijke taken die een bevredigend seksleven hebben. Voor deze studie werden 1.338 Duitse heteroseksuele koppels sinds 2008 jaarlijks ondervraagd over hun relatie, het huishouden en hun seksleven.

De mannen die tijdens het eerste jaar van het onderzoek stelden dat ze vaak genoeg aan het aanrecht stonden en poetsten, gaven ook aan vaker en betere seks te hebben in de jaren nadien. Ook de vrouwen gaven in dit geval aan dat hun seksleven naar wens was. Het maakte niet uit of de mannen precies de helft, meer of minder in het huishouden deden. Ook de mening van de vrouwelijke proefpersonen over de verdeling van huishoudelijke taken had geen invloed op het seksleven van de koppels.

Nuancering van voorgaande studie

Een gelijkwaardige relatie op gebied van het huishouden, zorgt dus niet voor minder of slechtere seks. Als we de vorige studie er terug bijhalen, moeten we niet verbaasd zijn dat een nieuw onderzoek tot deze conclusie komt. De data waarop ze zich in het Amerikaans onderzoek baseerden, waren relatief oud en er werd geen causaal verband aangetoond tussen het verlies van lustgevoelens bij de vrouw en de man die meer in het huishouden doet.

In een vervolgonderzoek werd overigens al aangetoond, na heranalyse van diezelfde gegevens, dat koppels waarbij het werk gelijkwaardig verdeeld werd, geen vermindering in seks kon waargenomen worden. Enkel wanneer de man meer deed dan de vrouw, hadden stellen volgens de vervolgstudie een minder bevredigend seksleven. Wat niet wordt vermeld, is of de vrouwen in dit geval externe oorzaken hadden om minder te doen in het huishouden, zoals fysieke of mentale problemen.

‘Ja hoor, ik draag m’n steentje bij’

Kunnen mannen in het geval van de meest recente studie niet gewoon beweren dat ze een eerlijk aandeel leveren, maar eigenlijk het minimum uitvoeren? Aangezien het er niet toe doet hoeveel mannen nu eigenlijk verrichten in het huishouden, zolang ze hun aandeel zelf maar eerlijk vinden, lijkt dit een reëel probleem.

NRC legde deze bedenking voor aan auteur Matthew Johnson. Hij reageerde als volgt: ‘Als dat zo zou zijn, dan zouden we niet verwachten dat eerlijkheid enige invloed had op de seksuele tevredenheid die de vrouwen rapporteerden (of op de frequentie).’ De onderzoeker geeft toe dat de studie vollediger geweest zou zijn, moesten ze weten of ook de vrouwen het aandeel van hun partners eerlijk vonden.

Toekomstmuziek

Het nieuwe onderzoek, met Duitse proefpersonen, is nog niet afgelopen. Onderzoekers plannen deze koppels nog tot 2022 te ondervragen. Zo hopen ze relevante conclusies te kunnen trekken. Ook stellen ze dat het onderzoek nog vollediger zou zijn, moesten beide partners een dagboek bijhouden over zowel het huishouden als hun seksleven, en dus niet enkel vragen moeten beantwoorden over deze onderwerpen. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content