Steun en aanvaarding door familie van levensbelang voor holebi-jongeren

© iStock

Jongeren die homoseksueel, lesbisch of transgender zijn, lopen een hoger risico om met zelfmoordgedachten rond te lopen dan hun leeftijdsgenoten. Onderzoek toont aan dat steun en aanvaarding van de familie dit risico sterk doet afnemen.

Jongeren die homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender (LGBT) zijn, lopen een hoger risico om met zelfmoordgedachten rond te lopen of een poging tot suïcide te ondernemen.

In een studie die is verschenen in LGBT Health, benadrukken de onderzoekers van de Simmons School of Social Work, het kinderziekenhuis in Boston en de Harvard Medical School het belang van steun en aanvaarding van de familie.

Twijfels delen met familie

“Als de minderhedenstatus van een jongere raciaal, etnisch of religieus is, worden twijfels daarover sneller gedeeld met de ouders. Zij vormen dan een buffer om de discriminatie en het stigma daarover op te vangen”, zegt William Byne van de Icahn School of Medicine in New York. “De minderhedenstatus als gevolg van een andere seksuele geaardheid wordt op jonge leeftijd zelden gedeeld met de familie en zelfs verstopt voor hen”, zegt hij.

“Het onderzoek toont aan dat de steun van de familie cruciaal is in de preventie van suïcide bij jongeren die homoseksueel, lesbisch of transgender zijn.”

Jonge holebi’s en transgenders ervaren vaker discriminatie wegens hun genderidentiteit, ze worden vaker gepest en voelen zich onveiliger op school.

Volgens de cijfers in de studie ondernam 26 tot 37 procent van de holebi-jongeren een poging tot zelfdoding in de laatste 12 maanden, drie tot vier keer vaker dan hun hetero-leeftijdsgenoten (8 procent).

In het geval van de jonge transgenders geeft 45 procent aan dat ze zelfdoding al hebben overwogen. (IPS)

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of www.zelfmoord1813.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content