Knack Weekend-hoofdredactrice Ruth Goossens is de laatste jaren bewuster gaan bewegen. ‘Het is als het ware een goedkoop medicijn dat fysieke kwaaltjes helpt te voorkomen of oplost.’
Een collega zei me jaren geleden, lang voor de fitnessrage, dat je, wil je de zwaartekracht en het verval tegengaan, vanaf je vijfendertigste stevig moet beginnen te sporten. Helemaal ongelijk had ze niet. Het is de leeftijd waarop de prestaties van een topatleet onherroepelijk achteruit beginnen te gaan. Het echte biologische verval volgt niet veel later, zo ongeveer vanaf je veertigste. Dan gaan de cellen slijten en vertraagt de stofwisseling. Daarom ben ik de voorbije jaren bewuster en consequenter gaan bewegen. In eerste instantie om mijn lichaam enigszins in conditie en in vorm te houden. Maar ook om slijtageklachten tegen te gaan.
Sporten is niet alleen goed voor het lijf, het vermindert ook de kans op alzheimer aanzienlijk
Dat gezond eten en voldoende bewegen de verouderingseffecten vertragen, staat ondertussen vast. Tussen je veertigste en zeventigste neemt je uithoudingsvermogen met 8 tot 10 procent af, maar met wat sport kun je dat perfect compenseren. Ook de spiermassa en spierkracht nemen vanaf je vijfendertigste elk jaar met 1 procent af, een beetje krachttraining kan wonderen doen. Bewegen is als het ware een goedkoop medicijn dat fysieke kwaaltjes helpt te voorkomen of oplost. Het is trouwens niet alleen goed voor het lijf, ook onze hersenen hebben er deugd van. Zo heeft sporten in een aantal gevallen een gunstig effect op depressies en angststoornissen. Echt spectaculaire cijfers zien we voor de ziekte van Alzheimer. Actieve ouderen hebben maar liefst 30 tot 50 procent minder kans om de aandoening te krijgen. De Amerikaanse onderzoeker en professor neuropsychologie Arthur Kramer kon het proefondervindelijk vaststellen: bewegen zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen.
Maar: hoeveel moet je precies sporten om van een gezondheidseffect te kunnen profiteren? Volgens de World Health Organization is 150 minuten fysieke inspanning per week de norm om fit te blijven. En die inspanning verdeel je het best in blokken van minstens 10 minuten. Met de dezer dagen populaire ‘10.000 stappen per dag’ haal je ongeveer die norm. Wie meer en intensiever sport, wordt beloond met een extra gezondheidsbonus. Meer dan 300 minuten per week levert dan weer geen bewezen voordeel op.
Wie zijn hele leven nauwelijks aan sport heeft gedaan, hoeft niet te wanhopen en kan het evenmin als excuus inroepen: het is nooit te laat om ermee te beginnen. Op oudere leeftijd zijn de effecten zelfs sneller merkbaar, al na drie tot zes weken.
Het is geen verrassing dat fitnesscentra het aantal vijftigplussers onder hun leden zien toenemen. Healthy ageing is hot. Niet alleen in de sportclub, maar ook in wetenschap en research. Vergrijzing is booming business. We leven langer en willen dit zo lang mogelijk in goede gezondheid doen. Wetenschappers komen steeds meer te weten over wat we moeten doen en laten om de fysieke en geestelijke achteruitgang uit te stellen. In afwachting van nog meer baanbrekend onderzoek en nieuwe inzichten kan het alvast geen kwaad je sportschoenen aan te trekken. Aanmoediging nodig? Lees even de reportage Vijftig en in bloedvorm waarin vier trotse vrouwen tonen welk effect intensief sporten op hun ouder wordende lichaam heeft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier