Reuzenspektakel in de Antwerpse binnenstad
‘En morgen doucht ze op het Theaterplein en doet ze pipi op de Meir…’ Een beetje ongewone informatie uit de mond van een schepen van de stad Antwerpen, maar niets was dan ook gewoon tijdens de doortocht van de Duiker en de Kleine Reuzin het afgelopen weekend. Om en bij de 800.000 toeschouwers lokte het spektakel van Royal de Luxe, waaronder hoge gasten als minister-president Chris Peeters, de consul-generaal van Frankrijk Daniel-Yves Taupenas en de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman die samen met burgemeester Janssens van op het terras van het gloednieuwe Mas toekeken hoe de Duiker in het Bonapartedok zijn hand en een postzak van de Red Star Line terugvond.
Twee reuzen die een weekend lang de stad op stelten zetten, bijwijlen had het iets surrealistisch. Maar ook de grootste cynicus smolt bij de aanblik van de Duiker met zijn trage, melancholische oogopslag en de Kleine Reuzin (de naam alleen al) die tegelijk argeloos en wijs de wereld inblikt. En laten we vooral de atletische, rood gelivreide ‘Lilliputters’ niet vergeten die de reuzenpoppen tot leven brachten. Twee aan twee zwierden ze aan een touw naar beneden om de armen van de Reus te bedienen. De bloedernstige commando’s in vormelijk Frans deden de rest: ‘Allons messieurs et demoiselles, ons se prépare pour la marche. Attention au tendons, ajustons le pantalon.’ Het is die mengeling van technisch vernuft, humor en maffe verbeelding die een spektakel van Royal de Luxe onvergetelijk maken. En over alles is nagedacht, tot de ‘ teruggevonden’ oude postkaarten van de Red Star Line toe.
Soms had ik wel heimwee naar de eerste doortocht van de Reuzen in 1998 toen je je echt een voorberechte getuige voelde als je ze in de stad tegen het lijf liep. Intussen is het een massaspektakel geworden, met als climax de picknick in Park Spoor Noord waar de menigte hallucinante afmetingen aannam. Toen de Reus en zijn nichtje uiteindelijk in nevelen gehuld het Kattendijkdok uitvoeren, bleef een groot deel van het publiek nog een tijd hangen, een beetje verweesd bijna. ‘Zijn ze nu echt weg?’ Een nieuwe Antwerpse stadslegende was geboren.
Linda Asselbergs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier