Portugese vliegmaatschappij heeft eerste plasticvrije vlucht tot een goed einde gebracht

. © Getty Images/iStockphoto

De Portugese luchtvaartmaatschappij HiFly is erin geslaagd om de eerste ‘plasticvrije’ Airbus de lucht in te sturen. HiFly-topman Paulo Mirpuri spreekt over een ‘historische vlucht’.

De Portugese luchtvaartmaatschappij is naar eigen zeggen de eerste die erin geslaagd is om een lange vlucht succesvol te voltooien zonder plastic wegwerpverpakkingen aan boord. Het vliegtuig vertrok in de Portugese hoofdstad Lissabon en landde in de Braziliaanse stad Natal. Alle voorwerpen aan boord waren herbruikbaar en gerecycleerd. Het bestek bestond bijvoorbeeld uit bamboe.

Historisch

‘Dit is een historische vlucht’, aldus Paulo Mirpuri, de topman van HiFly in De Standaard. Het doel is om binnen de twaalf maanden de plastic afvalberg tot nul te herleiden. Dat zou van HiFly de eerste plasticvrije luchtvaartmaatschappij maken. ‘Eén retourvlucht zonder plastic afval voorkomt dat er 350 kilo moeilijk afbreekbaar kunststof in het milieu terechtkomt en onze planeet vergiftigt.’

In totaal worden vier plasticvrije testvluchten uitgevoerd worden door HiFly, bedoeling is dat de formule daarna ‘standaard’ wordt. HiFly is overigens niet de enige maatschappij die nadenkt over plasticvervangers voor in de lucht. Ook Air New Zealand bant plastic aan boord. Zo worden de plastic bekertjes, dekseltjes, kaasplateaus en zakjes niet langer gebruikt op de vluchten. Dit levert een besparing op van 25 miljoen plastic wegwerpproducten per jaar.

HiFly vraagt al jaren aandacht voor milieuvervuiling, onder meer via beschilderde vliegtuigen. Ook maatschappijen als JetBlue en Virgin Atlantic surfen mee op de ecovriendelijke beweging, net als reisorganisaties en hotelketens. Al blijft vliegen natuurlijk wel belastend voor het milieu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content