Ontdek de wonderen van de Vikingcultuur tijdens twee expo’s

‘Daar komen de Vikingen!’ Goed 1000 jaar geleden riepen de mensen dat wel eens tegen elkaar, want in die tijd werd Europa nog geteisterd door de baldadige Noormannen. Twee schitterende tentoonstellingen, in Tongeren en Maastricht, wekken de Vikingen opnieuw tot leven.

‘Daar komen de Vikingen!’ Goed 1000 jaar geleden riepen de mensen dat wel eens tegen elkaar, want in die tijd werd Europa nog geteisterd door de baldadige Noormannen. Ondertussen groeide in het Westen de Europese cultuur en zijn we dit illustere volk vergeten. Twee schitterende tentoonstellingen, in Tongeren en Maastricht, wekken de Vikingen opnieuw tot leven.

Van alle Europese volkeren spreken wellicht de Vikingen het meest tot de verbeelding. Hun strooptochten doorheen Europa waren legendarisch. Hun saga begon in 789 toen eerst Engeland en enkele jaren later ook Vlaanderen door hen werd beroofd en bestookt. In 836 hebben ze Antwerpen platgebrand en in 845 volgde Parijs. In 891 vervolgens leverden ze slag bij Leuven.

“Onze” Vikingen kwamen vooral uit Denemarken. De Noren trokken naar IJsland, Ierland en Groenland. De Zweedse Vikingen trokken via Rusland naar de Zwarte Zee. Omstreeks 1100 komt West-Europa weer tot rust en is de chaos voorbij. De noorderlingen werden vervolgens gewoon handelspartners, maar de Vikingcultuur leefde ginds wel voort.

De tochten van de Vikingen bleven tot de verbeelding spreken en ondertussen diepten de archeologen toch ook heel wat op uit de bodem. Het resultaat zijn twee schitterende tentoonstellingen die je ook meer vertellen over hun cultuur. Beide expo’s openen op 18 oktober en lopen tot 15 maart 2015 in het Gallo-Romeins Museum te Tongeren en in het Centre Ceramique te Maastricht. (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content