Mannen minder gezond als ze belangrijkste kostwinner zijn

© Getty Images/iStockphoto

Genderverwachtingen spelen ook mannen parten. Mannen blijken minder gezond te zijn als ze de belangrijkste kostwinner zijn in een huwelijk.

Naarmate mannen meer financiële verantwoordelijkheid opnemen in een huwelijk, gaat hun geestelijke en lichamelijke gezondheid erop achteruit, blijkt uit een studie van de Universiteit van Connecticut (VS). De sociologen bekeken gegevens over gezondheid en inkomens van gehuwde mannen en vrouwen van 18 tot 32 jaar over een periode van vijftien jaar.

De periode dat mannen alleen kostwinner zijn, vormt het dieptepunt. Dan liggen hun scores voor geestelijk welzijn gemiddeld 5 procent lager en die voor lichamelijk welzijn gemiddeld 3,5 procent lager dan in de periode dat beide partners financieel bijdragen.

“Vrouwen die kostwinner zijn, kunnen trots voelen, zonder zich zorgen te maken over wat anderen zullen zeggen als ze het niet volhouden.”

Bij vrouwen is het net andersom, toch zeker op geestelijk vlak. Vrouwen voelen zich beter naarmate ze financieel meer bijdragen in een relatie. Als ze in verhouding minder verdienen dan hun echtgenoot, dan gaat hun geestelijk welzijn erop achteruit.

Voor de lichamelijke gezondheid was er bij vrouwen geen verschil.

Verplichting of kans

Die verschillen tussen mannen en vrouwen hebben te maken met verschillende culturele verwachtingspatronen. “Mannen die veel meer geld verdienen dan hun partners, kunnen broodwinning zien als een verplichting en maken zich zorgen over het handhaven van hun status als kostwinner”, zegt sociologe Christin Munsch. “Vrouwen daarentegen kunnen broodwinning zien als een mogelijkheid of keuze. Vrouwen die kostwinner zijn, kunnen trots voelen, zonder zich zorgen te maken over wat anderen zullen zeggen als ze het niet volhouden.”

Voor Munsch past dit onderzoek in een steeds groter wordend aantal studies over de gevolgen van genderverwachtingen voor mannen. “Veel kennis over de rol van gender in het huwelijk, focust zich op de manieren waarop vrouwen nadeel ondervinden. Vrouwen zijn bijvoorbeeld vaker slachtoffer van huiselijk geweld, en ze doen nog altijd het leeuwendeel van het huishouden. Maar steeds meer onderzoek toont de manieren waarop genderverwachtingen ook schadelijk zijn voor mannen.” (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content