#Letherlearn: Taliban verbieden Afghaanse vrouwen nu ook universitair onderwijs

Een vrouwelijke studente loopt voor een universiteit in de provincie Kandahar op 21 december 2022. - De Taliban-heersers in Afghanistan hebben in het hele land universitair onderwijs voor vrouwen verboden.
Aylin Koksal
Aylin Koksal Journalist Weekend.be

De Taliban-regering heeft het universitair onderwijs voor alle vrouwelijke studenten opgeschort. Daarmee is Afghanistan het enige land in de wereld dat onderwijs voor meisjes en vrouwen verbiedt.

In maart besloten de Taliban dat meisjes in het middelbaar onderwijs niet meer naar school mochten. ‘Een tijdelijke maatregel’, zo beweerde de Taliban, ‘We willen de juiste islamitische omgeving voor vrouwen creëren.’ Maar ondertussen gingen de machthebbers nog een stap verder: ook vrouwelijke uniefgangers zijn hun fundamentele rechten ontzegd.

Schending van fundamentele rechten

Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Hoger Onderwijs heeft de schorsing dinsdag aan CNN bevestigd. De Human Rights Watch bekritiseert dat verbod en noemt het een ‘schandelijk besluit dat het recht op onderwijs voor vrouwen en meisjes in Afghanistan schendt. De Taliban maken elke dag duidelijk dat ze de fundamentele rechten van Afghanen, vooral van vrouwen, niet respecteren.’

#Letherlearn

Met de hashtag #letherlearn slaken Afghaanse vrouwen, leerkrachten en solidaire mannen een noodkreet: ‘Mijn vrouwelijke studenten zijn wanhopig en ik weet niet hoe ik ze moet troosten’, vertelt Meena, een 52-jarige leerkracht in Afghanistan. ‘Een van hen is vanuit een afgelegen provincie naar Kabul verhuisd en heeft zoveel ellende meegemaakt, omdat ze hier op een prestigieuze universiteit toegelaten werd. Al haar dromen zijn vandaag in duigen gevallen.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op twitter circuleren filmpjes van jonge vrouwen die vanochtend aan de poort van hun school worden tegengehouden. In Nangarhar, in het Oosten van Afghanistan, protesteren mannelijke studenten uit solidariteit met de vrouwelijke studenten. Andere mannelijke studenten weigeren hun examen af te leggen uit protest tegen de nieuwe beslissingen van de Taliban.

Nadat de Taliban vorig jaar de macht hadden gegrepen in Afghanistan, probeerden zij zich gematigder voor te doen om internationale steun te verwerven. Maar hoewel ze de rechten van vrouwen en meisjes beloofden te beschermen, zijn sindsdien hun rechten en vrijheden systematisch beknot. Zo werd de boerka heringevoerd en het onderwijs, ook voor de allerjongsten, verboden.

Of aan die nieuwe beslissingen ook gevolgen zullen komen? Volgens de VS alleszins wel: ‘Dit zal belangrijke gevolgen hebben voor de Taliban en zal de Taliban verder vervreemden van de internationale gemeenschap en hun de legitimiteit ontnemen die zij wensen’, aldus woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content