Jassendief exposeert buit

Tien jaar lang stal Mike Ballard jassen in Londense pubs. Nu zoekt de guerilla artiest vergiffenis bij zijn slachtoffers door af te zien van zijn collectie. In zijn laatste tentoonstelling etaleert Ballard honderden gekidnapte jassen, wachtend op hun rechtmatige eigenaar.

Tien jaar lang stal Mike Ballard jassen in Londense pubs. Nu zoekt de guerilla artiest vergiffenis bij zijn slachtoffers door af te zien van zijn collectie. In zijn meest recente tentoonstelling etaleert Ballard honderden gekidnapte jassen, wachtend op hun rechtmatige eigenaar.

Waarom in godsnaam? Dat is natuurlijk de eerste vraag die spontaan in onze gedachten opborrelt. Het antwoord: een traumatische ervaring, of toch iets wat erop lijkt.

Londen, 1998. De 26-jarige Mike besluit naar huis te gaan na een gezellig avondje stappen en merkt dat zijn 55DSL-jas weg is. Niet zomaar een jas, zijn lievelingsjas. Een verlies dat de artiest moeilijk kan verwerken. Ontroostbaar begint hij andere mantels te stelen als wraak op de stad die zijn dierbaarste bezit van hem had ontnomen. Maar…tien jaar en meer dan tweehonderd vesten en mantels later, proeft Ballard de bittere nasmaak van zijn wraakactie. Hij wilt zijn geweten zuiveren en organiseert een expo waar de rechtmatige eigenaars hun spullen weer kunnen opeisen. The End.

Bezoekers van de tentoonstelling die beweren hun bezittingen te herkennen, moeten de inhoud van hun voormalige jaszakken identificeren, of de datum en locatie van de diefstal. Pas dan krijgen ze hun spullen terug.

Ballard zelf is niet fier op zijn daden. Ook is hij niet zeker of zijn project wel bij iedereen in goede aarde zal vallen: “Ik erken het risico dat met deze show gepaard gaat, maar zoals Picasso ooit zei, “goede artiesten kopiëren, geweldige artiesten stelen”.”

De installatie “Whose Coat is that Jacket You’re Wearing?” loopt van 8 tot 23 oktober in Walker’s Tailor te Londen.

Vincent Fobelets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content