‘In de winter kunnen we ons minder goed concentreren’

© iStock

Zou je vandaag liever in je bed kruipen voor een winterslaapje omdat je op het werk maar lijkt weg te dromen? Een onderzoek van de Universiteit van Luik heeft ontdekt dat we ons tijdens de wintermaanden minder goed kunnen concentreren.

Het kleinschalige experiment volgde 28 mensen die op meerdere momenten tijdens het jaar concentratietesten moesten afleggen. Tijdens deze proeven werd de hersenactiviteit van de testpersonen nauwlettend in het oog gehouden.

Het onderzoek, dat verscheen in ‘Proceedings of the National Academy of Sciences‘, wilde vooral nagaan of onze hersenen ook een jaarlijkse terugkerende cyclus doormaken. Daarom haalden ze de proefpersonen telkens enkele dagen uit de realiteit om in het ‘labo’ (waar ze alle omgevingsfactoren kunnen bepalen) te kunnen nagaan of hun hersenactiviteit verschilde afhankelijk van het seizoen.

Concentratie

De proefpersonen ondergingen deze testen dus in een labo-omgeving, waar ze waren afgesloten van hun omgeving én geen invloed konden ondervinden van het weer buiten. Hoewel ze dus niet beïnvloed werden door bijvoorbeeld veel zonlicht in de zomer, of donkere dagen tijdens de winterperiode, bleken de seizoenen toch een invloed uit te oefenen.

De testpersonen hadden het meest problemen met hun concentratie tijdens de wintermaanden, terwijl ze het er tijdens de zomer beter van af brachten. Het geheugen was op zijn sterkste tijdens de herfst en op een dieptepunt in de lente. Omdat de testgroep zo klein was, mogen we niet te veel conclusies trekken. Maar het is wel opmerkelijk te noemen dat concentratie beïnvloed werd door de seizoenen, terwijl alle andere hersenfuncties geen andere resultaten gaven. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content