Hindoes vragen museums om Barbie-Kali niet te exposeren

Heel wat Hindoes wereldwijd nemen aanstoot aan een werk in een expositie gewijd aan Barbie. Dat beeldt Barbie uit in de gedaante van de godin Kali.

Hindoes vragen museums om Barbie-Kali niet te exposeren
© Marianela Perelli & Pool Paolini

De expositie Barbie The Icon, dat de afgelopen weken te bekijken was in Milaan, verhuist binnenkort naar Rome en Parijs. No biggie, ware het niet dat Hindoes wereldwijd aanstoot nemen aan één van de tentoongestelde werken. Ze vragen nu met drang aan de museums het werk van de godin Kali in een Barbie-jasje niet op te nemen in hun exhibitie.

Het betreft een werk van de Argentijnse artiesten Marianela Perelli and Pool Paolini, die Barbie afbeeldden met een dolk en bord waarop een afgehakt hoofd rust. De hindoes vinden het werk hoogst ongepast en stellen dat het een godheid trivialiseert. “Het afbeelden van Hindoegoden met een commerciële doel kwetst de gevoelens van gelovigen. De goden dienen vereerd te worden in tempels en aan huisaltaartjes, niet gereduceerd tot een Barbie-personage,” klinkt het vanuit de Universal Society of Hinduism.

“Ook voor andere religies”

De President van de vereniging, Rajan Zed, stelt dat Hindoes absoluut voor vrijheid van meningsuiting zijn, maar dat artiesten voorzichtiger moeten omgaan met op religies gebaseerde onderwerpen. Een opmerking die ook geldt voor andere religies, want dezelfde kunstenaars beeldden ook al andere religieuze personages af als Barbie of Ken.

Hindoes vragen museums om Barbie-Kali niet te exposeren
© Marianela Perelli & Pool Paolini

Het Museo delle Culture in Milaan, waar de expositie net de deuren gesloten heeft, ziet niet meteen graten in het werk: “Barbie is een globaal icoon, die in haar 56-jaar durende leven alle culturele, sociale, antropologische en taalbarrières onderuit heeft gehaald.”

Barbie The Icon loopt van 15 april tot 30 oktober in de Complesso del Vittariano galerij in Rome en tot 18 september in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content