Matthijs van der Wielen

Gedaan met de baard

Volgens de trendbijbel genaamd het internet zou de baardtrend zijn laatste adem uitblazen. KnackWeekend stagiair en baarddrager pur sang Matthijs van der Wielen vindt dat best zo. “Twijfel je over je baard? Haal hem er dan alsjeblieft af en laat het baarddragen over aan de echte fans”.

Het zou gedaan zijn met de baard. De baard is niet meer hip en vrouwen worden er niet meer massaal wild van. Een stevig behaarde kin zou alleen nog maar aantrekkelijk zijn als niet zo veel mannen een exemplaar hadden. Steeds vaker zie ik het voorbij komen, ergens op het internet of in één of ander tijdschrift. Het valt mij niet als enige op, blijkbaar hebben de mensen waar ik mee om ga het ook opgepikt. Ik kan de vraag niet meer ontwijken: “De trend is nu wel een beetje voorbij, ga je je baard er nu afhalen?”. Mijn antwoord is duidelijk: neen.

Een baard is geen trend: het is een persoonlijke investering, een weerspiegeling van karakter.

Een baard is voor veel mannen namelijk helemaal geen trend. Het hebben van gezichtshaar is voor mannen dé standaard setting. In principe heeft iedere man gezichtsbeharing. Veel van de baarddragers zijn met hun baard begonnen omdat ze het zelf wilden. Voor sommige was de reden simpelweg omdat ze gingen voor een extra mannelijke uitstraling, of om misschien iets te verbergen op hun gezicht, of gewoon omdat ze geen zin meer hadden om zich te scheren.

Gedaan met de baard
© –

Ik ben voornamelijk schuldig aan deze laatste reden. Ik had mijn enkel gebroken, mijn been zat in het gips, ik kon niet goed staan of lopen en kwam niet of nauwelijks buiten de deur. In deze periode besloot ik dat het helemaal niet nodig was om mezelf onder het mes te nemen. Het koste me extra veel moeite en er was toch bijna niemand die mij zag.

Naarmate mijn baard groeide begon ik hem steeds meer te waarderen. Het laten staan van je gezichtsbeharing is bovendien meer dan enkel stoppen met scheren. Een baard behoeft verzorging, je dient hem regelmatig te kammen en te wassen. Er bestaan producten als baardbalsem, baardolie en baardshampoo om zo de haren en de huid eronder gezond te houden en een verzorgde uitstraling te geven. Misschien doen die laatste zinnen een beetje afbreuk aan het mannelijke imago van wangwoud, maar dat is zeker niet zo. De baard van een man weerspiegelt zijn vastberadenheid en zijn doorzettingsvermogen. Het kost tijd en geduld en zeker in het begin moet je al het negatieve commentaar van je af kunnen zetten. Een baard is geen trend: het is een persoonlijke investering, een weerspiegeling van karakter.

Het laten staan van je gezichtsbeharing is bovendien meer dan enkel stoppen met scheren.

Natuurlijk zijn er ook mannen die een baard lieten staan omdat er werd gezegd dat het hip was om er een hebben. Dit zijn de mannen die nu denken “De zomer komt eraan, dan is een baard vast wel warm” of “Ik las dat de trend voorbij is, ik denk dat ik hem er maar af ga halen”.

Mijn boodschap aan deze mannen is dan ook: scheer je baard alsjeblieft af.

Gedaan met de baard
© –

Voor de duidelijkheid, ik vind het niet negatief dat de baard de afgelopen periode zo populair is geweest. Steeds meer mensen lieten het scheerapparaat links liggen, baarden werden geaccepteerd in het straatbeeld en er wordt nu minder negatief naar gekeken. De baard behoort niet meer toe aan een kleine groep mensen. Iedereen kan er nu een hebben, van alternatieve kunstenaar tot succesvolle zakenman. Dit heeft er voor gezorgd dat meer mensen een baard konden laten staan, de commentaar was minder en de mannen die minder goed durfde om hun gezichtsharen te tonen durfden nu wel vol trots de straat op te gaan.

Wie nu echter twijfelt omdat de trend zogezegd over zou zijn doen alle baarddragers een plezier om zichzelf het mes op de keel (en de wang en de bovenlip) te zetten en over te gaan tot de volgende hype.

Wie nu echter twijfelt omdat de trend zogezegd over zou zijn doen alle baarddragers een plezier om zichzelf het mes op de keel (en de wang en de bovenlip) te zetten en over te gaan tot de volgende hype. Hopelijk wordt het dan voor iedereen duidelijk dat een baard geen trend is maar een blijvend fenomeen. Dan kunnen de mannen die een baard hebben laten staan voor hun eigen redenen weer erkend worden als baarddragers en niet als volgers van een trend.

Partner Content