Expo Diana Vreeland opent in Venetiaanse Palazzo Fortuny

Tentoonstelling over voormalig Vogue hoofdredactrice.

Paco Rabanne ensembles naast een 18de eeuwse ballonjurk, gedragen door een mannequin wiens hoofd in een groene sjaal is gewikkeld: de expo ‘Diana Vreeland after Diana Vreeland’ in Venetië houdt geen steek. Typisch voor het werk van de legendarische moderedactrice.

“Why don’t you wash your child’s hair with champagne?” Met haar beruchte “why don’t you” column zette Diana Vreeland haar eerste stapjes als redactrice, meteen ook kenmerkend voor de rest van haar carrière: eigenzinnig, innoverend en een tikkeltje brutaal.

Tussen de jaren veertig en zeventig werkte ze voor Harper’s Bazaar en Vogue, waar ze het schopte tot hoofdredactrice. Na haar mysterieuze ontslag bij het tijdschrift ging Vreeland aan de slag als verantwoordelijke van het Costume Institute bij het New Yorkse Metropolitan Museum of Art.

Daar smeet ze meteen alle conventies over boord door haar tentoonstellingen met een mix van oude en nieuwe stukken op te bouwen. Ze wilde spectaculaire looks en maalde niet om historische authenticiteit. Tot dan toe werd mode enkel met historische retrospectieven behandeld, maar zij wilde inspireren in plaats van “voorgekauwde nostalgie” bieden. Op dat vlak verrichtte Vreeland baanbrekend werk en veranderde ze de relatie tussen kunst en mode.

Dat is dan ook de rode draad doorheen de Venetiaanse expo die aan haar is gewijd. Haar passies voor de kleur groen, mode, kunst, magazines en prikkelende geuren (het museum wordt opgefleurd met een parfum dat speciaal voor de expo werd ontwikkeld) worden er als een reusachtig patchwork naast elkaar gezet. De tentoonstelling bestaat uit haar persoonlijke spullen en stukken die wereldwijd werden uitgeleend aan musea en privécollecties. Vaak is de link tussen de werken ver te zoeken, net als in de expo’s die Vreeland zelf organiseerde. (IVDH)

De tentoonstelling gaat dit weekend van start en loopt tot 25 juni

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content