Een chronisch slaaptekort? Deze 7 signalen luiden de alarmbel

© iStock

Heb je het te ‘drukdrukdruk’ om voldoende uren te slapen? Wij hebben doorgaans zeven à acht uur nodig, afhankelijk van de studie én van de persoon, om deftig te functioneren. Ons lijf geeft ons op heel wat manieren een seintje dat we verkeerd bezig zijn.

Geeuwen, dikke ogen en uitslapen in het weekend: dit zijn de signalen die we doorgaans herkennen als voorbode van vermoeidheid. Als onze vermoeidheid van een drukke week echter uitloopt in een reeks van oververmoeide weken, zal ons lijf er helemaal anders op reageren. ‘Mensen die vermoeid zijn of aan slapeloosheid lijden, die zijn erg benadeeld. Ons beoordelingsvermogen zal bijvoorbeeld moeten inboeten’, klinkt het bij dokter Joseph Ojile, directeur van het Clayton Sleep Institute, in een reactie aan The Greatist.

We kunnen 7 signalen onderscheiden die ons laten weten dat we dringend werk moeten maken van een beter slaappatroon.

  • Je valt terug op clichés

Zijn ‘Het is wat het is’ of ‘Als het zo moet zijn’ typische uitspraken waar jij dagelijks op terugvalt? Dan zou het wel eens goed kunnen zijn dat je vermoeid bent. ‘Studies hebben aangetoond dat wanneer je bijvoorbeeld een nachtje slaap overslaat, je bijna net zo onoplettend handelt alsof je dronken zou zijn’, vertelt de slaapspecialist Ojile. ‘Je valt terug op clichés, omdat je op deze manier zonder veel inspanning toch in de conversatie kunt blijven.’

  • Je bent extreem humeurig

Af en toe eens een humeurige bui hebben, is best mogelijk. Maar wanneer de donderwolk een permanente reisgezel wordt, dan is er iets fout. ‘Kleinigheidjes worden meteen rampen en dat is normaal voor iemand die te weinig slaapt’, vertelt dokter Robert Rosenberg, auteur van het boek ‘Sleep Soundly Every Night, Feel Fantastic Every Day’. Een studie toonde bovendien aan dat mensen die aan een slaapgebrek lijden, moeite hebben om de gezichtsuitdrukkingen van hun gesprekspartners te lezen. Zo zullen ze bijvoorbeeld iemand die geheel onschuldig is, opeens voor bedreigend of agressief aanzien.

Een chronisch slaaptekort? Deze 7 signalen luiden de alarmbel
© iStock
  • Je bent voortdurend ziek

Ben je verlost van een verkoudheid en loeren er al nieuwe microobjes om de hoek? Dan zou je immuunsysteem wel eens een boost mogen gebruiken. Een onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat mensen die minder dan vijf uur per nacht slapen vier keer meer kans maken om verkouden te worden dan mensen die zes uur sliepen. Slaapwel!

  • De koelkast is je beste vriend

Ervaringsdeskundigen weten dat na een nachtje stappen je de volgende dag veel honger hebt. Dit heeft te maken met het tekort aan het hormoon leptine en een teveel aan ghreline, twee stoffen die ons hongergevoel beïnvloeden. Het gaat zelfs nog een stapje verder, want slaaptekort zou ook diabetes in de hand kunnen werken.

Een chronisch slaaptekort? Deze 7 signalen luiden de alarmbel
© iStock
  • Je bent besluiteloos

Wanneer je last hebt van een slaaptekort stroomt er te weinig bloed naar je prefrontale cortex, het deel in je hersenen dat onder meer verantwoordelijk is om snelle beslissingen te nemen. Daarnaast is er ook heel wat activiteit in de amygdala, dit stukje hersenen kan je een angstig gevoel bezorgen. Volgens dokter Rosenberg heeft dat allerlei gevolgen voor je besluitvorming, planning, organisatorisch vermogen en de mogelijkheid om op te letten.

  • Bye bye libido

Het enige wat mensen willen doen die aan een slaaptekort lijden, is slapen. Studies toonden onder meer al aan dat bij slapeloze mannen het niveau van testosteron kan afnemen, samen met hun zin om in bed te duiken met hun partner.

  • Puistjesparadijs

Mensen die lijden aan stress of slaaptekort krijgen vaak te maken met een slechte huid. ‘Slechte slaapgewoonten zorgen ervoor dat je huid minder elastisch en minder gehydrateerd wordt’, volgens dermatologe Jennifer Reichel. ‘Het hormoon cortisol, in hoge mate aanwezig bij ‘stressy’ mensen, breekt de collageenlaag van je huid af.’

Kan je nu het geeuwen moeilijk onderdrukken? Kruip dan vanavond eens heerlijk vroeg onder de veren. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content