Chinese rechtbank: ‘Vrouwen die drinken, roken en uitgaan na 21u vragen om verkrachting’
Heeft ze gedronken? Had ze een korte rok aan? Liep ze na middernacht over straat? Dan heeft ze gevraagd om verkrachting. Dat is de walgelijke conclusie van een Chinese rechtbankstudie.
Vrouwen die drinken, roken en uitgaan na 21u vragen om verkrachting. Dat is het schokkende besluit van een rechtbank in Peking. De studie gebeurde in opdracht van het gerechtelijk arrondissement Peking Haidan. Volgens het onderzoek lokken de zogenaamde slechte gewoonten van slachtoffers verkrachting uit.
De Chinese rechtbank onderzocht meer dan 150 gevallen van verkrachting in Peking van de afgelopen drie jaar. De conclusie luidt dat slachtoffers zich bewust in gevaarlijke situaties plaatsen. Het is zeldzaam dat verkrachting plaatsvindt tussen twee vreemden, stelde de rechtbank.
Het avondjournaal van Peking behandelde deze opmerkelijke uitspraak. ‘Volgens de statistieken vond 60% van de verkrachtingen plaats tussen 21u en 3u. Sommige van de slachtoffers gedragen zich in deze periode seksueel uitdagend en wanneer ze dan door vreemde mannen verleid worden, nemen ze in eerste instantie geen beschermende maatregelen. Verdachten zijn in veel gevallen dus bekend met de slachtoffers. Zij zagen de jonge, schaars geklede meisjes en werden gelokt’, vertelde het nieuwsanker.
Uitgedaagd
De studie bevroeg ook meer dan 160 verdachten. Daaruit blijkt dat het meestal gaat over buitenlandse werknemers die single of zonder hun vrouw in China verblijven. Bijna 80% genoot een lage opleiding. Deze mannen zouden door hun gebrek aan educatie de sociale omgangsregels niet begrijpen en als gevolg van eenzaamheid hun driften niet kunnen bedwingen als ze uitgedaagd worden.
De studie doet dus aan victim blaming en schuift de schuld van verkrachting in de schoenen van de slachtoffers. Het rapport is van de officiële website van de betreffende rechtbank gehaald. Maar het kwaad is al geschied: de bevindingen van het rechtbankonderzoek zijn ondertussen op grote schaal verspreid door de Chinese media. Op die manier wordt de publieke opinie over de schuldkwestie van seksueel geweld gemanipuleerd in het nadeel van de slachtoffers. De slachtoffers die hier voor alle duidelijkheid nooit om vragen. (AW)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier