Chileense vrouwen zoeken heil in doe-het-zelf abortusfilmpjes

© Miles Chile

De organisatie Miles Chile heeft drie fictieve filmpjes gecreëerd om de anti-abortuswet in Chili aan te klagen.

In Chili wordt abortus in bijna alle omstandigheden als een criminele daad gezien – behalve wanneer het per ongeluk is gebeurd. Die belachelijke stelregel gebruikt Miles Chile nu om drie DIY-filmpjes naar buiten te brengen die precies uitleggen hoe je “per ongeluk” abortus kan plegen: door je hoge hakken te saboteren, door op een juiste manier voor een auto te springen of door je van de trap te laten vallen.

Pas op: de beelden kunnen nogal choquerend zijn, al is dat natuurlijk net de bedoeling

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoewel de abortuswetgeving in Chili tot de strengste ter wereld behoren, was het afbreken van zwangerschappen er niet altijd clandestien. Van 1931 tot 1989 waren therapeutische abortussen toegestaan, maar onder de militaire dictatuur van Augusto Pinochet werd de methode gecriminaliseerd.

Hervormingswet

Op dit moment wordt er in Chili gedebatteerd over een hervormingswet, met de eerste vrouwelijke Chileense president Michelle Bachelet aan het roer. Als deze wet erdoor komt, zou ze abortus toelaten in bepaalde omstandigheden: als de foetus misvormd is, de zwangerschap of bevalling waarschijnlijk niet zal overleven, in gevallen van verkrachting, en als de zwangerschap het leven van de moeder in gevaar brengt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Claudia Dides, voorzitter van Miles Chile, hoopt met de filmpjes de wetgevers zo’n schuldgevoel te geven dat ze voor de hervorming stemmen Ze wil de absurde situatie waarin vele vrouwen zich bevinden publiekelijk te benadrukken. “Vrouwen worden behandeld alsof ze criminelen zijn,” zei Dides aan VICE magazine. “Niemand vindt het leuk om een abortus te ondergaan. Een abortus maakt niemand gelukkig. Het is een gecompliceerde beslissing.”

“Discriminerend en draconisch”

Chili is overigens niet het enige land waar abortus niet toegestaan is. Bijna heel het streng katholieke Latijns-Amerika veroordeelt de ingreep. Vorige week noemde Amnesty International de restrictieve abortuswetten in die regio niet meer van deze tijd, discriminerend, en “draconisch”.

Zo lieten de autoriteiten in Paraguay begin deze maand nog optekenen dat een tienjarig meisje, dat werd verkracht door haar stiefvader en daardoor zwanger raakte, geen abortus mag ondergaan. ‘Er is geen enkele reden om de zwangerschap te onderbreken’. Ook El Salvador wordt door mensenrechtenorganisaties geviseerd, omdat het land vrouwen in de gevangenis stopt als ze een miskraam hebben, evenals voor andere zwangerschapsgerelateerde ‘misdrijven’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Amnesty International pleit voor grote hervormingen in de abortuswetgeving in heel Latijns-Amerika. Momenteel zijn er zeven landen waar een totaalverbod op abortus geldt: de Dominicaanse Republiek, Haïti, Honduras, Nicaragua, Suriname, El Salvador en Chili.

(KS via Vice)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content