Brussel verwelkomt erotisch museum

© wim denolf

Na Amsterdam, Parijs en Berlijn krijgt ook Brussel volgende maand een museum voor erotische kunst.

Na Amsterdam, Parijs en Berlijn krijgt ook Brussel volgende maand een museum voor erotische kunst.In het Museum voor Erotiek en Mythologie (MEM) aan de Zavel maken ladders en verfpotten stilaan plaats voor vitrines en ander tentoonstellingsmeubilair. Het museum moet zijn deuren openen op Valentijnsdag en is het geesteskind van gewezen dokter en Jettenaar Guy Martens.

De voormalige arbeidsgeneesheer (66) verzamelde de voorbije veertig jaar honderden erotische kunstwerken en richtte een stichting op om zijn collectie openbaar te maken – een levensdroom. “Erotiek en mythologie zijn verwante thema’s”, zegt Martens over de tweeledige naam van zijn museum. “Erotische kunst gaat terug tot de oorsprong van de mens. Het woord erotiek zelf stamt af van het Griekse Eros, de god van de liefde.”

Frygische god

Odes aan pin-ups of een halfnaakte David Beckham moet u niet verwachten in het MEM, en ook van erotisch speelgoed is geen sprake. Wel omvat de collectie van Martens kunstwerken van de Ouheid tot nu: een vijfhonderdtal werken in ivoor en vijftig Japanse houtsnedes bijvoorbeeld, naast schilderijen, bronzen beeldhouwwerken en een hondertal curiosa. Een van Martens’ meest recente aanwinsten is een marmeren buste van de Frygische god Attis, zoon én minnaar van de godin Cybele. Het beeldhouwwerk is afkomstig Klein-Azië en stamt uit de eerste eeuw voor Christus.

“Onze aanpak is niet die van het seksmuseum in Amsterdam”, zegt Martens, die verschillende kunstopleidingen volgde. “Het zijn allemaal stukken met een grote waarde, waar niemand aanstoot aan kan nemen. Doorheen de jaren heb ik op enkele na alle erotische musea en instellingen met erotische kunstwerken bezocht – ik durf te zeggen dat mijn verzameling een van de mooiste ter zake is.”

Oud herenhuisHet MEM omvat drie verdiepingen in een oud herenhuis in de Brusselse Sint-Annastraat, een zijstraat van de Zavel. Voor de artistieke leiding van het museum deed Martens beroep op Emilie Dujat, een voormalige Parijse advocate die in 2008 de eveneens in erotische kunst gespecialiseerde Galerie Libertine opende in de Brusselse antiquairswijk.

“Ik heb zelf meer oog voor moderne kunst, maar uiteindelijk delen Guy en ik dezelfde passie. We zijn perfect complimentair”, zegt Dujat, die via tijdelijke tentoonstellingen ook actuele kunstenaars onder de aandacht wil brengen in het MEM.

Wim Denolf

Museum voor Erotiek en Mythologie, Sint-Annastraat 32, 1000 Brussel. Info: 02 514 03 53, www.m-e-m.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content