Amazonewoud in beeld

Ecofotograaf Guido Sterkendries toont beelden van zijn reizen naar het Amazonewoud.

Nog tot 28 oktober toont ecofotograaf Guido Sterkendries in Huis Hellemans in Edegem beelden van zijn reizen naar het Amazoneregenwoud. Noem het gerust foto’s van dingen die er eigenlijk niet meer zijn. “Bomen, planten, dieren, mensen,… alles dreigt te verdwijnen”, zegt Sterkendries. “Door de ontbossing wordt er meer gejaagd, met meer bedreigde dieren tot gevolg. En door de kolonisatie verliezen de oorspronkelijke bewoners hun tradities en leefgebieden.”

“Door foto’s te nemen van zeldzame diersoorten en de gedragingen van Indianenstammen vast te leggen, wil ik laten zien welke mooie dingen gewoon aan het verdwijnen zijn. Het heeft geen zin om paniek te zaaien. Ik wil enkel de kortzichtigheid aanklagen, de bewustwording aanwakkeren en het probleem bespreekbaar maken. Want het lijkt wel of we immuun geworden zijn voor het tempo van de ontbossing, terwijl de situatie binnenkort schrijnend zal zijn. Het Amazonegebied is immers het Bagdad van de ecologie…”

Concreet toont Sterkendries onder meer foto’s van de Kayapo-stam in BraziliÔen het Huaorani-volk in Equador, twee als heel “wreedaardig” beschouwde, maar ook bedreigde Indianenvolkeren. In Panama stootte hij op een populatie zeer zeldzame gouden kikkers, door de BBC volledig uitgestorven gewaand. Ook een ontredderd weesaapje werd letterlijk op de gevoelige plaat vastgelegd.

Grete Flies

Guido Sterkendries, nog tot 28 oktober in het Gemeentelijk Kunstcentrum Huis Hellemans, Strijdersstraat 14, 2650 Edegem. woensdag: 14-17u, vrijdag: 14-16u, zaterdag & zondag: 10-12.30u en 14-18u. Toegang gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content