“95% van online intimidatie is gericht aan vrouwen”

© iStock

De gevaarlijkste plek om vrouw te zijn? Het internet. Een nieuw rapport van de Verenigde Naties roept onder meer internetproviders en sociale netwerken op om een nultolerantie in te voeren voor online geweld.

Hier is een nieuwtje dat absoluut geen enkele vrouw die ooit een dag online was zal verbazen: in een nieuw rapport van de Verenigde Naties (VN) wordt geschat dat 95% van alle agressieve en denigrerende online commentaren gericht zijn aan het adres van vrouwen en dat 1 op 5 vrouwen het internet geen veilige plek vindt. Dat meldt BBC. De VN definieert online geweld tegen vrouwen heel breed: het kan gaan van beledigingen tot wraakporno (een fenomeen waarbij bittere ex-vriendjes naaktfoto’s lekken op het internet).

Online vrouwenhaat

De Verenigde Naties stelt dat dit net zo schadelijk kan zijn als fysieke mishandeling, vooral omdat de technologie werkelijk iedereen in de wereld kan bereiken: online vrouwenhaat discrimineert niet. Zo was de Britse Emma Watson zelf doelwit van meedogenloze stalking nadat ze in de vergadering van de Verenigde Naties sprak over gendergelijkheid. Ook Hunger Games-actrice Jennifer Lawrence werd slachtoffer van een ‘zedenmisdrijf’ nadat haar naaktfoto’s waren gelekt en eindeloos verspreid werden.

Nultolerantie

De Verenigde Naties willen de wereld nu wakker schudden over de problematiek rond online intimidatie van vrouwen. ‘Online geweld heeft het internet, een plek die oorspronkelijk vrijheid moest garanderen, getransformeerd tot een plaats die huiveringwekkende anonieme wreedheid toelaat en onrecht tegenover vrouwen gemakkelijker maakt’, aldus Phumzile Mlambo-Ngcuka van de VN-vrouwenraad.

Waarom blijft het dan gebeuren? Omdat het kan. Omdat de internettrollen weten dat er waarschijnlijk geen consequenties zullen zijn voor hun gedrag. Het VN-rapport roept daarom internetproviders, mobiele telefoniebedrijven en sociaalnetwerksites op om een nultolerantie in te voeren tegen cybergeweld tegen vrouwen, het als onrechtmatig gedrag te markeren en hulp te verlenen aan de slachtoffers. (AW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content