2000 CurieuzeNeuzen brengen onderzoeksmateriaal binnen
Zo’n 2.000 deelnemers leveren in dit weekend hun meetset weer in. Het grootschalige citizen-scienceproject, een initiatief van de Ringland Academie, is probleemloos verlopen. Met de opvallende meetborden in de hele stad heeft het project veel interesse losgeweekt.
Stikstofdioxide (NO2) en fijnstof zijn twee belangrijke indicatoren van luchtverontreiniging door verkeer. Om te weten of op stapel staande initiatieven om de hoge stikstofdioxide en fijnstofconcentraties in Antwerpen naar omlaag te krijgen, de luchtkwaliteit ook daadwerkelijk verbeteren, is er vanzelfsprekend een nulmeting nodig. Daartoe werden 2000 eenvoudige meetopstellingen verdeeld onder brugers, bedrijven en scholen die zich daarvoor vrijwillig hadden aangemeld. Met twee proefbuisjes werd vier weken lang het gehalte stikstofdioxide (NO2) gemeten. Ook de afzetting van fijnstof wordt onderzocht via doekjes waarmee het V-bord van de meetinstallatie werd afgeveegd. Het onderzoek focuste op de Antwerpse binnenstad, Linkeroever en een zone tot ongeveer 2 km buiten de ring. Voorts waren er enkele tientallen meetpunten in Zwijndrecht, Ekeren en Mortsel.
De metingen gingen van start op 30 april en liepen tot 28 mei. Gisteren en vandaag leverden de 2000 Curieuze Neuzen hun meetbuisjes en stofdoekjes in, waarna alles naar een gespecialiseerd laboratorium vertrekt voor analyse.
CurieuzeNeuzen is een initiatief van de Ringland Academie. De wetenschappelijke begeleiding gebeurt door professoren van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) en het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) van de KU Leuven.
Het eerste overzicht van alle resultaten wordt bekend gemaakt op het Ringland-festival eind juni 2016. Daarna gaan onderzoek(st)ers aan de VUB en UAntwerpen aan de slag met de volledige dataset en zoeken naar trends en inzichten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier