Dit zijn de beste adressen om antiek te kopen

06/05/16 om 14:17 - Bijgewerkt op 08/05/16 om 10:32

Bron: Knack Weekend

Waar koop je origineel antiek dat aansluit bij een hedendaags interieur? Knack Weekend doet zijn adresboekje open.

Dit zijn de beste adressen om antiek te kopen

© Fred Debrock

Piet Hein Eek

Wie ? De Nederlandse designer Piet Hein Eek, bekend van zijn sloophout-meubilair, heeft in de voormalige Philips-fabriek in Eindhoven zijn enorme atelier met winkel, bookshop én showroom ondergebracht.

Wat ? Tussen zijn nieuwe designstukken staat een frisse selectie van antieke kasten, tafels, porselein en zitmeubilair. Piet Hein Eek selecteert niet als kenner, maar als liefhebber van handgemaakt, origineel en duurzaam antiek.

Waar ? Halvemaanstraat 30, Eindhoven, pietheineek.nl

Dit zijn de beste adressen om antiek te kopen

© Fred Debrock

Goldwood by Boris

Wie ? De jonge Antwerpenaar Boris Devis, bekend van het Vier-programmaStukken van Mensen , noemt zichzelf een 'antiquair van de 21ste eeuw'. Hij runt een winkel aan de Offerandestraat, achter Antwerpen-Centraal, maar ook zijn website is goed gestoffeerd.

Wat ? Boris Devis combineert glamoureuze 20ste-eeuwse stukken met verrassend antiek. Soms een tikje fout, bling of kitscherig, maar zijn lef weten zijn open-minded klanten (waaronder internationale decorateurs en Hollywoodsterren) wel te smaken.

Waar ? Offerandestraat 1, Antwerpen, goldwoodbyboris.com

Dit zijn de beste adressen om antiek te kopen

© Fred Debrock

Joevin Ortjens

Wie? Brusselaar Joevin Ortjens startte zijn carrière als modestylist bij Isabel Marant in Parijs. Nu is hij interieurinrichter met een antiekzaak in de Marollen. "Ieder huis moet minstens één wansmakelijk object hebben. Dan komt alles tot leven", zegt hij. /Para

Wat? Ortjens verkoopt in zijn galerie een mix van decoratieve stukken, zowel antiek, vintage als hedendaags. Zijn specialiteit ? Italiaanse opaline-vazen. Hij heeft sinds kort een eigen webshop en verkoopt ook op 1stdibs.com, een Amerikaanse portaalsite metstuff van honderden antiquairs van over de hele wereld.

Waar? Blaesstraat 23-25, Brussel, joevinortjens.com, 1stdibs.com

Dit zijn de beste adressen om antiek te kopen

© jurrianbooij.com

Jurrian Booij

Wie? Op amper achttienjarige leeftijd opende hij een antiekzaakje in Breda, drie jaar later woonde Jurrian in Gent en stortte zich op het vintagedesign. Zo werd hij een wandelende designencyclopedie en een van de oprichters van de bekende vintagezaak Depot09. Sinds kort runt hij weer een nieuwe vintage- en antiekzaak.

Wat? Jurrian heeft altijd oud en nieuw gecombineerd, vintage met antiek en brocante. "Het gaat om de gelaagdheid, waarbij je dingen samenbrengt die misschien voor een buitenstaander onbegrijpelijk zijn", legt hij uit. Hij mixt vintage met kunst en ongewone trouvailles. Zijn voorbeelden zijn de illustere Britse decorateur David Hicks en het Parijse Maison Jansen dat voor Jackie Kennedy het Witte Huis decoreerde.

Waar? Brugsesteenweg 97, Gent, jurrianbooij.com

Dit zijn de beste adressen om antiek te kopen

© Fred Debrock

Stef Antiek

Wie? Stef Antiek is een bekende antiek- en brocantezaak op de Zavel en in Bonheiden. De bezieler is de Mechelse antiquair Stephan van Autenboer.

Wat? De twee winkels in de Marollen staan vol oude bouwmaterialen, gekke vondsten en antieke stukken. Je vraagt je af hoe ze de grote stukken ooit uit de winkel kunnen verhuizen. Wie veel tijd heeft, moet beslist eens naar Bonheiden. Onmogelijk om met lege handen Stefs depot van 6000 m² te verlaten.

Waar? Blaesstraat 63 en Kapellemarkt 6 in Brussel. Depot: Mechelsesteenweg 333b in Bonheiden, stefantiek.com

Dit zijn de beste adressen om antiek te kopen

© Fred Debrock

Thomas Serruys

Wie? Begon op zijn negentiende meubels en objecten te verkopen in de garage van zijn ouders. Daarna verhuisde hij zijn vondsten naar een depot om uiteindelijk te belanden in een oud pakhuis in het hart van Brugge.

Wat? Thomas begon met industriële vintage die hij in oude fabrieken vond. Daarna kwam er meer vintagedesign bij en wat antiek. Ook jong antiek, art nouveau of latere periodes, legt hij uit. Hij zoekt ook anonieme meubels, maar alles moet karakter hebben, liefst bijzonder zijn afgewerkt. Thomas Serruys voorspelt een terugkeer van antieke meubels in combinatie met moderne kunst en vintage.

Waar? Keersstraat 2, Brugge, thomasserruys.com

Dit zijn de beste adressen om antiek te kopen

© Fred Debrock

Bold

Wie ? Pieter-Jan Bonte uit Kortrijk startte vorig jaar een webshop en depot met vooral 20ste-eeuws industrieel design en Wunderkammer-curiositeiten. De 32-jarige Kortrijkzaan gaat op schattenjacht doorheen Oost-Europa.

Wat? Verwacht geen gigantisch aanbod antiek, maar wie goed zoekt, vindt tussen de oude fabriekslampen of kappersstoelen ook antieke stukken. "Van een bartafel gemaakt van een machineblok tot een zogenaamde dents-du-loup-butchers-shelf", vertelt Bonte. Aan zo'n shelf hing ongeveer honderd jaar geleden vlees te drogen bij de slager. Zijn depot ligt in de oude fabriekshallen van Lustrerie Deknudt in Deerlijk. Let op het zaagmotiefdak en de verfmarkeringen op de vloer.

Waar? Stationsstraat 63, Deerlijk, bolddesign.be

Thijs Demeulemeester, Piet Swimberghe en Veerle Helsen

Onze partners