Maarten Gielen van Brussels ontwerperscollectief Rotor wint Jonge Maaskantprijs 2015

Rotor © .

Maarten Gielen (1984), de oprichter van het Brusselse ontwerperscollectief Rotor, is de winnaar van de Jonge Maaskantprijs 2015. De poëzie en maatschappelijke relevantie van de ontwerpen haalden de jury over de schreef.

De jury beloont hem met deze prijs vanwege de manier waarop zijn praktijk de thematiek van materialenstromen in de architectuur onderzoekt en concreet weet te vertalen naar ontwerpen die niet alleen een poëtische kwaliteit bezitten, maar het publiek ook confronteren met relevante maatschappelijke vraagstukken.

In het rapport valt te lezen dat ‘met hun krachtige ontwerpinterventies Rotor laat zien dat het bestaande veel van waarde in zich draagt – een nieuw vertrekpunt zou kunnen zijn voor de architectuur, die zich sinds de opkomst van het modernisme voortdurend op het ‘nieuwe’ en het vernieuwen heeft gericht.’

‘Werken met afvalmaterialen is voor Rotor meer dan recyclen of een hippe vintage look creëren. Het werk van Rotor heeft altijd een formeel-esthetische grondslag en bewerkstelligt een zintuiglijke ervaring.’

Het collectief Rotor, in 2005 opgericht door Maarten Gielen, Tristan Boniver en Lionel Devlieger, en dat vandaag negen leden telt, wordt gedreven door een gemeenschappelijke fascinatie voor materialenstromen. De groep houdt zich op praktisch niveau bezig met ontwerpprojecten, gebruik makend van afval uit de industrie en bouw. Daarnaast werkt Rotor aan theoretische studies, tentoonstellingen en publicaties, waarin zij de driehoeksverhouding tussen ontwerp, restmaterialen en grondstoffen onderzoeken.

Enkele voorbeelden van projecten

Voor de Biënnale van Venetië 2010 organiseerden ze de veelbesproken tentoonstelling Usus/Usures in het Belgisch Paviljoen, waar ze het fenomeen slijtage, als een reactie op het gebruik van architectuur, aan de orde stelden.

Als curator van de tentoonstelling OMA/Progress, in The Barbican in Londen, schetste Rotor een portret van OMA door het archief van het bureau ‘binnenstebuiten te keren’.

Voor de architectuurtriënnale 2013 in Oslo, Behind The Green Door, stelden de architecten

aan de hand van zeshonderd ‘groene’ projecten het containerbegrip duurzaamheid aan de kaak.

The news is just out: Rotor has been awarded with the Rotterdam Maaskant prize! We are very proud!

Posted by Rotor on Thursday, 9 April 2015

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content