Antieke schoolwandplaten

Beste, Ik heb enkele jaren terug 26 verschillende beduimelde wandplaten gevonden. De platen zijn 82 op 67 cm. Ze zijn uitgegeven tussen 1874 en 1911 door uitgeverij Paul Parey in Duitsland en werden getekend door Leopold KNY, C. Müller, M. Woronin en W. Zonf. Het zijn litho’s op linnen en het onderwerp is botanisch. Op de achterkant staat een vermelding over het “Antwerpse schoolmuzeum”. Ik vind informatie over de tekenaars en lees dat er universiteiten zijn met een verzameling. Mijn vraag is of hier interesse van verzamelaars voor is en of de platen waarde hebben. Alvast bedankt voor uw antwoord! Extra info: Leopold Kny Carl Ignaz Leopold Kny (6 juli, 1841 – 26 juni, 1916) was een Duitser plantkundige wie binnen geboren was Breslau. Hij bestudeerde in Breslau, München en Berlijn, waar hij een leerling van was Alexander Braun (1805-1877). In 1873 werd hij een verwante professor bij Universiteit van Berlijn, evenals directeur van het pas gevormde instituut van installatie fysiologie. Leopold Kny was een specialist in onderzoek betreffende de morfologie van paddestoelen en sporeplanten (mossen, varens en algen). Hij wordt herinnerd voor het produceren Botanische Wandtafeln, wat een reeks van 117 botanische muurgrafieken was die tussen 1874 en 1911 werden gepubliceerd. Grafieken van Kny werden gekend voor hun hoog niveau van detail, en werden wijd gebruikt in klaslokalen lang na zijn dood. Ook, werden zij begeleid met een 554 paginahandboek voor verklarende doeleinden, en vandaag worden deze muurgrafieken gehuisvest in verscheidene verschillende musea.

Veel moet ik hierover niet meer opzoeken, gezien dit al werd gedaan. Het hele verhaal over ondermeer Alexander Braun en Leopold Kny is dus al geschreven. Het gaat om mooie platen uit het Antwerps Schoolmuseum. Op het net vonden we trouwens een zeer interessante verhandeling (KUL) terug over dit onderwerp van Carl Catteeuw, onder de titel “Als de muren konden spreken”.

De waarde van de schoolwandplaten is zeker niet gestegen. Ze werden vroeger veel drukker verzameld dan tegenwoordig. De waarde op een veiling hangt wat af van de reeks en voorstelling. Maar dit soort voorstellingen is niet zo commercieel, ik dacht aan een 15 à 20 euro per stuk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content