Antiek

Een vraag over antiek?

Een vraag over antiek?

Heeft u schatten op zolder? Hoeveel is uw oud servies, boek, schilderij, vintage design of antieke meubel waard? Stuur uw vragen naar onze antiekexpert Piet Swimberghe: antiek@knack.be

Dit is tegenwoordig onverkoopbaar!

Dit is tegenwoordig onverkoopbaar!

Wij zouden graag de handgemaakte stijlmeubelen van mijn ouders verkopen. In bijlage vindt u enkele foto's. Is het mogelijk om het te schatten ?

Dit eetkamer bevat 1 grote eettafel met 2 verleningen, 4 lederen stoelen + 2 met armleuningen, een buffetkast (4 deuren) , een buffetkast 2 deuren, 1 kleine salontafel, 2 hogere tafels , een vitrine kast en nog het origineel boek gekregen bij de bestelling bij Bruggeman en Goethals in Eeklo. De meubelen werden waarschijnlijk gesculpteerd door R. Quintyn (naam op de tekeningen van het boek)

Als u wenst kunnen we ook foto's van de andere stukken doorsturen . Ze zijn in goede staat.

Een schattige Pierrot

Een schattige Pierrot

Nu vond ik bij het opruimen van de de zolder, dit beeldje van volgens mij koper(zou willen dat het goud was). Het beeldje is 11 cm hoog en de grootste breedte is 6 cm. Ik ben dit ongeveer veertig jaar geleden in Amsterdam in bezit gekomen op een rommelmarkt. Het is onderaan gemerkt "rr". Ik denkt dat het op een voet gestaan heeft want tussen de voeten zit een gat. Ik heb nooit iets kunnen vinden wbt herkomst ed. Kunt u er misschien iets over vertellen. Sorry dat het niet gepoetst is.

Gebakken Art Deco Geweld van Dommisse

Gebakken Art Deco Geweld van Dommisse

Ik kon onlangs deze reuze kat verwerven waarop een signatuur staat die quasi onleesbaar is. Gaat het om plaaster? Waardevol? Stijl?

Gedrukte romantiek

Gedrukte romantiek

Enig idee wat de herkomst en ouderdom is van dit kommetje? Ziet er oud uit!

Een hakbijl uit Congo

Een hakbijl uit Congo

Deze bijl is sinds minstens vier generaties in het bezit van onze familie. Mijn (bet-?)overgrootvader zou die gekregen hebben van één van de twee wiens standbeeld op de dijk van Blankenberge staat (Lippens - De Bruyne).

Mijn moeder zou graag weten uit welke streek van Congo deze bijl afkomstig is en wat de waarde ervan is. Ze heeft een zuster die jarenlang missiewerk in Congo heeft gedaan, maar deze kon de bijl ook niet thuiswijzen. Waarschijnlijk is het een ceremonieel wapen en geen werktuig of echt wapen.

Delft uit La Louvière: hoe kan dat?

Delft uit La Louvière: hoe kan dat?

Ik kocht deze vaas een tijdje geleden en mij zoektocht bracht mij tot nu toe alleen bij de vermoedelijke maker en een vermoedelijk jaartal. Volgens mij komt deze vaas van Boch en dateert hij tussen 1870/1890' Kunt u mij iets meer vertellen over deze vaas en de eventuele waarde, maar vooral wie de maker(s) is/zijn.

De slaapkamer van grootmoeder

De slaapkamer van grootmoeder

Heeft deze 'slaapkamer' een hoge waarde, is de slaapkamer van grootmoeder.

Wat is dit Limoges servies waard?

Wat is dit Limoges servies waard?

Wat is de waarde van dit grote servies van het merk Pallas Limoges? Idee van de ouderdom?

Keuze tussen Polka Dots of Confetti

Keuze tussen Polka Dots of Confetti

Kunt U me iets vertellen over de waarde van dit oud koffieservies. Het werd gebruikt op een Vlaamse boerderij, ruim voor de jaren 60.

Het bestaat uit een koffiekan, melkkannetje en suikerpot met deksel. Bijhorend 6 grote, brede ronde kopjes met onderzetborden.

Embosa Ware uit Engeland

Embosa Ware uit Engeland

Kunt u mij iets meer vertellen over dit potje ? Hoe oud en of de pottery nog bestaat ? zo ja, waar en

Een scheepsportret van Vernier

Een scheepsportret van Vernier

In de woonst van onze ma (96jaar) en pa (93jaar) hangt er een schilderij van Vernier. Tafereel: scheepjes op zee...Mooie kader errond: afmetingen 1,10cm x 0,76 cm. Het werk zou zijn gekocht, door de vader van onze ma. Zijn hobby was: verkoopzalen bezoeken.

Weet u iets meer over Boch Frères?

Weet u iets meer over Boch Frères?

Ik beschik over vijf bordjes waarvan de afboording bestaat uit een zwartkleurige bladerencompositie. (Zie bijgevoegde foto's.)

Het merkteken op de onderzijde kan ik nergens terug vinden. Het gaat om bordjes van Boch Frères Keramis Médaille d'Or 1847. Ze hebben een diameter van 18,5 cm.

Wat zijn Mechelse buffetten nog waard?

Wat zijn Mechelse buffetten nog waard?

Deze kasten komen uit de nalatenschap van mijn ouders, bij wie ze terecht gekomen zijn uit de nalatenschap van mijn overgrootvader die uit de Kempen kwam. Ze zijn 228 cm hoog en stonden in het ouderlijke huis aan weerszijden van de schouw. Zijn ze waardevol en Mechels?

Grootmoeders voorraadrekje

Grootmoeders voorraadrekje

Een tante van mij had thuis al heel lang porseleinen potjes/kannetjes in een rek staan waar ze niets meer mee deed. Wij mochten deze hebben om te verkopen en de opbrengst zou dan naar onze dochter mogen gaan.

Ik was deze potjes eens goed aan het bekijken en zag aan de onderkant een stempel van Manifacture Imperiale Royale Nimy.

Hier ben ik eens naar gaan zoeken op internet en zo kwam ik aan uw e-mail adres.

Wij zijn zeer benieuwd hoe oud dit kan zijn en of dit nog enige waarde heeft.

Bijgevoegd enkele foto's.

Het houten rek dat er bij zit, hoort er volgens mij oorspronkelijk niet bij, maar ik kom uit een timmermansfamilie, dus ik denk dat dit iemand uit de familie dit lang geleden ooit heeft gemaakt.

Kunt u iets vertellen over deze porseleinen set?

Oostenrijkse art nouveau

Oostenrijkse art nouveau

Ik ben benieuwd waar deze vaasjes vandaan komen. De merkjes zijn moeilijk leesbaar, maar er staat wel "Austria" bij.

Een echte Degas of niet?

Een echte Degas of niet?

Op deze pendule staat er "Degas danseuse sur la scène". Gaat het om een creatie van de beroemde kunstenaar?

Sierlijk bord in antieke stijl

Sierlijk bord in antieke stijl

Ik vermoed dat dit een bord is uit de eerste helft 19de eeuw, of misschien nog 18de eeuw, en van Franse of Belgische makelij, maar veel meer weet ik er niet over. Het logo is me niet bekend. Het kostte me 4 euro!

Een antieke parfumdoos uit Parijs

Een antieke parfumdoos uit Parijs

Dit houten doosje meet 30 cm x 16 cm x 5 cm.

Bestaat de afgebeelde fabriek - een gewone parfumerie kan je het niet meer noemen - nog?

Is deze tafel nu meer dan 20 euro waard.

Is deze tafel nu meer dan 20 euro waard.

Ik heb mij een tijdje geleden een tafel gekocht en zou deze eventueel terug verkopen omdat ze blijkbaar niet bedoelt is voor grotere personen. De hoogte is dus niet zoals de hedendaagse tafels maar eerder hoogte uit de oude tijd. Mijn man denkt echter dat deze tafel antiek is en meer waard is dan de 20€ dat ik er voor heb gegeven. De tafel is 120/80 en is uittrekbaar. Graag zou ik uw mening hierover willen.

Weer een Kringloopwinkelvondstje

Weer een Kringloopwinkelvondstje

Zou dit een gebedenbord kunnen zijn? Als je de latjes uitschuift komen de namen van sommige gebeden tevoorschijn. Is een vondst uit de Kringloopwinkel. Waardevol?

Een vergeten reissouvenir van Leopold II

Een vergeten reissouvenir van Leopold II

Ik ben benieuwd naar de herkomst van dit kruis waarop staat dat dit een gift was van de Duc de Brabant. Op de achterzijde staat de naam van de ontvanger, dhr. Noel die directeur-Generaal was van Bruggen en Wegen. Hoe oud is dit?

Een geheimzinnige baksteen

Een geheimzinnige baksteen

Het gaat om een oude haardtegel, zie bijlage. Ik zocht er weer zelf al wat over op en dit soort tegels zou uit de 16de en 17de eeuw stammen. Blijkbaar zijn ze vaak gedateerd en inderdaad, bij nader onderzoek merk ik uiterst links het cijfer '1' op, in het midden een '6' en misschien een tweede '1'. Wat er rechts stond kan ik niet meer uitmaken, maar 't zou dus om een tegel uit 161? kunnen gaan?

Heb jij meer info over bijvoorbeeld de regio waar deze werden vervaardigd (ik vond al België en Nederland), en vooral, waar je deze terug kon vinden? Ik vermoed toch eerder in de woningen van beter gestelde burgers, aangezien het sowieso een stenen haard veronderstelde? En kan de iconografie hier een aanduiding zijn? Er staan twee wapenschilden op, waaronder eentje met een soort adelaar wat mij aan Duitsland doet denken.

Jezus blijkt antiek meubelfragment te zijn

Jezus blijkt antiek meubelfragment te zijn

Omdat we er niet genoeg van krijgen, telkens nieuwe zaken te ontdekken, vandaag alweer een object dat wat vragen oproept. Een relatief klein (circa 10 cm hoog) houten beeldje van een figuur die heel vermoedelijk Christus uitbeeldt (afgaand op de iconografie), maar met als vreemd detail een Dorisch kapiteel achter zijn hoofd. Ik heb hierover al wat trachten te zoeken, maar vind niet meteen iets terug over deze wat vreemde combinatie. Het is een element dat ik niet meteen met Christus associeer. Heeft dit kapiteel toch enige iconografische betekenis, of is het louter decoratief? En heeft u enig idee wat de ouderdom kan zijn? Het is in elk geval uit een stuk hout gesneden, maar maakte misschien ooit deel uit van een groter geheel (kerkmeubel?).

Uniek parapluutje van vergeten wereldtentoonstelling

Uniek parapluutje van vergeten wereldtentoonstelling

Laatst vond ik dit parapluutje, of misschien beter ombrelle, 13 cm lang.

Bij nader onderzoek blijkt er in de handgreep een minuscuul glazen oogje van diameter +/-2 à 3 mm.

Als men erdoor kijkt wanneer men naar een licht richt verschijnt er een tekening van een paleis met daar rond de tekst:

- Bruxelles

- Exposition Nationale de 1880

- Bordiau Architecte

- Propriété exclusive de l'Agence Havas

Tekening met sjoemel signatuur

Tekening met sjoemel signatuur

ik heb een tekening (vogels) in mijn bezit, getekend Eugène Verboekhoven, 1868.

Aangezien Verboeckhoven met een c gespeld wordt, weet ik niet goed wat ik ervan moet denken.

Graag uw mening.

Grootmoederskitsch

Grootmoederskitsch

Wat is deze antieke klok van grootmoeder waard?

Is dit een antiek beeld?

Is dit een antiek beeld?

Ik heb dit polychroom beeldje gekocht in een antiekmarkt in Brussel voor maar slechts 15 euro.

Wij denken dat het een leuke vondst is?

Is dit een religieus beeldje? We dachten even aan Jesus & moeder Maria, maar de vrouw houdt een geel bollig object vast en het kind houdt ook iets vast.

Heb u enig enig welke afkomst, geschiedenis, waarde dit beeld heeft aub.

Een souvenir uit de fifties

Een souvenir uit de fifties

Op de achterzijde staat er 'Italy'. Is deze mooie schaal oud en waardevol?

Zijn de staande klokken gestegen of gedaald in waarde?

Zijn de staande klokken gestegen of gedaald in waarde?

Kan u me een indicatie geven van de waarde van deze staanklok (zie foto's in bijlage) aub?

We wensen deze te verkopen.

Moest u interesse hebben of weten tot wie ik me kan richten, aarzel niet.

Uitkijkend naar uw reactie, alvast bedankt en vriendelijke groeten,

Wat is deze Expo '58 fauteuil waard?

Wat is deze Expo '58 fauteuil waard?

Op het net gezocht, maar niet gevonden, info over deze fauteuil in Expo '58 stijl, die op grote schaal werd geproduceerd.

Antieke Chinees op bestelling

Antieke Chinees op bestelling

Wat zou dit serviesje waard zijn? Mijn moeder had het al in Congo!

Een prachtige renaissancetafel voor een prikje!

Een prachtige renaissancetafel voor een prikje!

Piet,uit welke periode stamt deze tafel met (drie) leeuwenpoten?

er is ook nog een zeshoekig zwaar blad bij (van hoek naar hoek 140 cm.)

en wat zou zo een tafel waard zijn? (zelf heb ik er 300 euro voor betaald,vond ze zo mooi!)

(afmetingen sokkel : 67 cm.hoog en ongeveer 90 cm. diameter)

Dit is de zeeslag van Messina!

Dit is de zeeslag van Messina!

War zou de waarde zijn van deze koper gegraveerde plaat ( 40cm x 50cm) met 13 scheepvaart taferelen en ondertekend HF brueghel (Frans Huys naar tekening van Brueghel ).

Groetjes

Een lampadaire uit de 18de eeuw!

Een lampadaire uit de 18de eeuw!

Delfts blauw .Gekocht bij BASCOURT in Antwerpen een hele tijd geleden .

Bedankt !

Souvenir van een zondagschilder

Souvenir van een zondagschilder

Dit werkje zou best oud kunnen zijn. De lijst in ieder geval 100 jaar! Weet u er iets meer over?

Netsuke of nepsuke? Echt of vals?

Netsuke of nepsuke? Echt of vals?

Zouden dit echte Japanse knopen kunnen zijn ? War zou de waarde dan van kunnen zijn ?

Postkaart van Muhammad Ali en Jean Pierre Coopman

Postkaart van Muhammad Ali en Jean Pierre Coopman

Misschien een atypische vraag voor de antiekrubriek maar ik heb een tiental jaar geleden een postkaart op de kop getikt. Het kaartje beeldt het Fabulous El San Juan Hotel te Puerto Rico af en is op de achterzijde gesigneerd door Muhammad Ali, J-P Coopman en zijn manager. Ik heb geen enkel bewijs van de echtheid van het stuk. Maar soms koopt een mens dingen omdat men er wil in geloven. Vandaar mijn mailtje. Is er een manier om de echtheid te achterhalen en stel dat de echtheid is aangetoond, wat is de waarde van dit 'kleinood'?

Een aardige vondst: een aquarel van de beroemde Lawson Wood

Een aardige vondst: een aquarel van de beroemde Lawson Wood

Dit aquarel/ gouache schilderwerkje is van Lawson Wood (17,5/25 cm).

Tot mijn grote verwondering het originele en dus geen printversie.

Kan u mij vertellen hoeveel waarde dit prettig prentje heeft.

Kostbaar porselein of niet?

Kostbaar porselein of niet?

Ik wil graag een Limoges servies Bernardaud (B&C°) van de hand doen (periode 1900-1950 ?). Dit was van de grootmoeder van mijn moeder en heeft al die tijd ongebruikt in de kast gestaan.

Graag zou ik willen weten wat dit ongeveer waard is (zie foto in bijlage) en wat de beste manier is om dit te verkopen (2de hands websites, antiquair, ...).

Een broodhuisje aan de muur

Een broodhuisje aan de muur

Waarvoor heeft dit bijzondere kastje gediend, is het een garde-manger? Hebben we in ons huis in Frankrijk gevonden. Is het waardevol?

Portret van de man met de oorbel

Portret van de man met de oorbel

Dit portret is van een verre voorvader die blijkbaar een oorbel droeg. Heeft u daar een verklaring voor? Enig idee van de ouderdom en waarde?

Geborsteld door een verdienstelijke amateur

Geborsteld door een verdienstelijke amateur

Ik heb wat foto's toegevoegd van een schilderij dat uit een inboedel opruiming afkomstig is.

Geen idee of dit iets waard is. Het is op doek geschilderd, maar bevat geen handtekening .

koffer op voorhistorische wijze versierd

koffer op voorhistorische wijze versierd

27 Jaar geleden kochten wij op een (antiek?)markt dit kistje .

L: 45 cm H: 32 cm Br: 25 cm

Weet u waar het vandaan komt/ waar het voor diende en hoeveel het waard is?

Bij voorbaat hartelijk dank,

Groeten

Kunst vol begijnhofnostalgie

Kunst vol begijnhofnostalgie

Kan u ons enige prijsindicatie bezorgen van de ets waarvan afbeelding in bijlage. Deze werd vervaardigd door A. Geudens en meet 30x40 cm en verkeerd in goede staat. De oplage bestaat uit 300 stuks.

Een hand-in-de-jas portret à la Napoleon

Een hand-in-de-jas portret à la Napoleon

Ik lees regelmatig uw rubriek in de weekend knack. Onlangs gaf mijn mama ons het schildertijtje in bijlage cadeau, ze weet zelf niet meer wie het haar gaf, nog wat het waard zou zijn. Er staat info over retouches op ommezijde. Kan u ontcijferen wie dit schilderde en of het effectief van 1855 zou dateren? Enig idee welke waarde het ongeveer heeft. Alvast bedankt

Echte Louis Seize? Nee!

Echte Louis Seize? Nee!

Is dit echte Louis Seize of niet? Graag de waarde van een eettafel met zes van deze stoelen.

Bakjes troost uit de fifties

Bakjes troost uit de fifties

we hebben 2 sets van 6 koffiekopjes; beide sets in dezelfde stijl. Horen beide sets bij mekaar?

Kunt u ons meer informatie geven over de herkomst, er staat geen enkel merkje of stempel op. Komt dit uit de fifties en heeft het enige waarde?

Hebben antieke kaarten een hoge waarde?

Hebben antieke kaarten een hoge waarde?

Mijn groottante Lydie van Hecke was een van de eerste vrouwelijke studentes in het interbellum aan de Gentse Universiteit. Zij leerde er Boris Yermolinsky kennen, zoon van de hofmaarschalk van Tsaar Nikolas. Oom Boris wist dankzij een gouvernante te ontsnappen aan de moordpartij die nagenoeg de ganse familie trof. Het was een norse, zeer aristocratische man die wel een mooie bas had en zong in een koor dat enkel Russische liederen bracht. Grappig: zoals mijn moeder Arlette bleef tante Lydie "een vrie Gentsche" die haar man steevast met "Boob" aansprak. Voor mij dus: nonkel Boob.... Hij werkte heel zijn leven als ingenieur in Brussel en liet mij deze bijzondere kaart na: een mooi geheel, gekleefd op blauw-grijs linnen en zo onderverdeeld dat het kon geplooid worden. Ik heb het laten inkaderen: H 76cm en Breedte 95cm. Deze kaart van de Belgische Waterwegen "et Pays Limitrophes" is uitgegeven op last van ene J.B. Vifquain op 24 maart 1842 - n° 231. Een waardevol item?

Is dit een echte doopschotel uit Neurenberg?

Is dit een echte doopschotel uit Neurenberg?

Ik kocht zonet in een kringwinkel een bronzen schaal die me toch al enige ouderdom leek te hebben. Aangezien ik weet heb van Mechelse schalen die wat vergelijkbaar zijn en dateren uit de 17de eeuw, leek de 2 euro vraagprijs me best een gokje waard. Ondertussen deed ik wat verdere opzoekingen en de schaal lijkt heel erg op het type schaal dat in Nuremberg geproduceerd werd tijdens de 16de en vroege 17de eeuw. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb er geen idee van of dit echt is, of eerder een latere of zelfs recente reproductie. Ze heeft wel al behoorlijk geleefd met vele deuken,... tot gevolg maar tja, dat kan evenzeer imitatie zijn. De achterzijde toont wel enig patine, dus misschien kan dat uitsluitsel geven? Zoals ik eerder al vertelde, wij verzamelen vooral art deco uit België, alles ouder dan 1900 is ons niet al te goed bekend. Kan jij ons vertellen of deze echt kan zijn en zo ja, of de datering klopt? En hoewel we ze, indien echt, zeker zullen houden, ben ik nu best wel geïnteresseerd naar de waarde.

Wat is dit Mariabeeld waard?

Wat is dit Mariabeeld waard?

Deze Maria met kind is 50 cm hoog en van hout, op de achterzijde staat alleen een F gegraveerd.

Graag zou ik vernemen de origen of tijdsbeeld, zou u mij kunnen informeren? Alvast vriendelijk bedankt.

Reissouvenir zonder waarde

Reissouvenir zonder waarde

Ik heb al jaren een metalen (brons) beeldje dat ik qua gebruik , herkomst niet kan thuisbrengen! Enig idee waarvoor dit diende? Tabak? Ander?

Kringloopwinkelvondstje een bronzen vijzel.

Kringloopwinkelvondstje een bronzen vijzel.

Een eenvoudig ,klein mortiertje (Brons-7.5 cm. hoog -11.5 cm. boven diameter)

uit welke tijd kan het komen? (Kringloop 3.5€)

Delft uit La Louvière

Delft uit La Louvière

We kregen deze vaasjes 29 jaar geleden als huwelijkscadeau, zijn ze waardevol? Delfts aardewerk?

Is dit een waardevol wandtapijt.

Is dit een waardevol wandtapijt.

bij het opruimen van de zolder bij vrienden (hun ouders) vonden we een oud wandtapijt. Volgens de moeder komt het nog uit een kasteel... zei haar moeder!

Wat is deze kristallen vaas waard?

Wat is deze kristallen vaas waard?

Deze vaas kwam in ons bezit via een erfenis.

Ze is minstens 50 jaar oud, uit Tsechosovakey. Met de hand geslepen. Er zijn kleine vierkantjes geslepen, honderden .. Hoeveel zou deze waard zijn.

Hopende op een antwoord.

Cme

Rariteitenkabinet met Bengaalse tijger te koop

Rariteitenkabinet met Bengaalse tijger te koop

Voor de Brugse veilingmeester Rob Michiels gaat er een oude droom in vervulling: een "rariteitenkabinetveiling". Nu zaterdag kan je bij hem terecht voor een Bengaalse tijger en een bruine beer.

Een nepper uit 1670

Een nepper uit 1670

Is deze antieke bank waardevol en oud?

Brussels veilinghuis wil twintigers aantrekken

Brussels veilinghuis wil twintigers aantrekken

Het alom bekende Brusselse Veilinghuis Vanderkindere organiseert een najaarsveiling die vooral jonge twintigers moet aantrekken. Met het interieur als thema zou dit kunnen lukken.

Waardevolle of waardeloze Giacometti?

Waardevolle of waardeloze Giacometti?

We bezitten een prent van Giacometti, gevonden in een Kringloopwinkel. Op de achterzijde staat er ook een kopje. De prent lijkt geschuurd uit een album. Is het een origineel werk?

Namaak Amerikaans icoon

Namaak Amerikaans icoon

Mijn ouders hebben een bronzen beeld "Mountain Man" van Frederic Remington dat ze ooit, 40 à 45 jaar geleden, gekocht hebben op een

kunstveiling (we weten niet waar en vinden ook geen certificaat terug). Daar mijn vader onlangs overleden is en het ouderlijk huis + inboedel verkocht wordt, zouden we graag een idee hebben van de authenticiteit en de waarde van dit beeld en via welke weg we dit te koop kunnen aanbieden.

Het beeld is 71 cm hoog en in zeer goeie staat.