In beeld: de baanbrekende architectuur van Frank Gehry

13/12/13 om 09:20 - Bijgewerkt om 09:20

Architect Frank Gehry zorgde er met zijn Guggenhem museum voor dat Bilbao veranderde van een industriestad in een toeristische bestemming. Maar meer van zijn gebouwen werden bezienswaardigheden. Zijn werk in beeld.

De Amerikaans-Canadese architect Frank Gehry (1929, Toronto) doorbrak de gangbare geometrische regels in de traditionele architectuur. Zijn gebouwen ogen vaak schots en scheef en chaotisch. Hij gebruikt verschillende vormen, kleuren en materialen door elkaar heen en wil daarmee de verwarring in de maatschappij omzetten in kunst.

Gehry voelt zich dan ook meer verwant met kunstenaars dan met architecten en is gefascineerd door het denkproces van artiesten. Zijn eigen gebouwen worden ook vaak beschreven in kunsttermen, als sculpturen.

Sterarchitect

Frank Gehry was al een gevestigde naam in de architectuur. Zijn eigen huis in Santa Monica was bijvoorbeeld al wereldberoemd en in 1989 ontving hij de Pritzker-Prijs, de Nobelprijs voor architecten. Maar met het Guggenheim Museum in Bilbao verkreeg hij in 1997 een ware sterrenstatus, een naam waar hij zelf een hekel aan heeft.

Frank Gehry ontwerpt overigens veel meer dan gebouwen: hij maakt ook lampen, meubels, juwelen, gebruiksvoorwerpen..... Volgens Stijn Peeters die hem interviewde voor Spraakmakers is Frank Gehry een veelontwerper geworden: "Of het nu om grote bouwprojecten of om schoenen of juwelen gaat, telkens herken je zijn toets: de moeilijke, bijna organische volumes met een voorliefde voor gebogen wanden en blinkende materialen."

Facebook en Eisenhower

Ondanks zijn gevorderde leeftijd zit Frank Gehry nog lang niet stil. Zo heeft Mark Zukerberg Gehry ingehuurd om het nieuwe hoofdgebouw van Facebook in Menlo Park bij San Francisco te ontwerpen en een nieuw kantoor van Facebook in New York. Ook is Gehry uitgekozen om het Eisenhower Memorial in Washington D.C. te bouwen. (MS)

Onze partners