Belgisch vakantiebudget daalt voor het eerst in vijf jaar

© Thinkstock

De Belgische gezinnen zijn bereid deze zomer gemiddeld 2.407 euro te besteden aan hun vakantie.

De Belgische gezinnen zijn bereid deze zomer gemiddeld 2.407 euro te besteden aan hun vakantie. Dat is 8 procent minder dan in 2011. Het is de eerste daling van het vakantiebudget in vijf jaar.

Vergeleken met andere Europeanen geven de Belgen ook niet meer het meeste uit aan hun vakantie. Dit jaar worden de Belgen voorbijgestoken door de Duitsers die een gemiddeld budget van 2.472 euro zullen besteden. Dat blijkt uit de jaarlijkse vakantiebarometer van reisbijstandsorganisatie Europ Assistance, een onderzoek bij 3.523 Europeanen (Fransen, Duitsers, Britten, Italianen, Spanjaarden, Belgen en Oostenrijkers).

Het budget van de Franstalige Belgen is met 17 procent is gedaald tot 2.199 euro tegenover 2011. Dat van de Nederlandstalige Belgen daalt met 3 procent tot 2.558 euro. Het gemiddelde vakantiebudget van de Europese gezinnen ligt dit jaar op 2.145 euro. De Vlamingen kiezen dit jaar minder voor Frankrijk als vakantieland in tegenstelling tot de Franstaligen, en kiezen iets meer om in eigen land te blijven. Daarnaast gaan Nederlandstaligen veeleer langs bij het reisbureau terwijl de Franstaligen meer gebruik maken van sites van luchtvaartmaatschappijen en hotels.

Door de crisis zal maar 58 procent van de Europeanen deze zomer op reis vertrekken. In vergelijking met 2011 is dat een daling van 8 pct. Van de Belgen wil 59 procent op reis. Europa blijft de favoriete bestemming van acht Europeanen op de tien, net als bij 80 pct van de Belgen. Voor onze landgenoten blijft Frankrijk de populairste bestemming.

Opvallend is dat de economische situatie in sommige landen dit jaar een rol speelt bij onze landgenoten. Spanje moet Italië en Turkije laten voorgaan bij de favoriete bestemmingen. Volgens de reisbijstandsorganisatie trekken Belgen wel weer naar Maghreb-landen en het Midden-Oosten. De twaalfde barometer geeft ook aan dat de Belg bij zijn vakantiebeslissingen rekening houdt met veiligheidsrisico’s, budget en klimaat. (Belga/RDM)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content