Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen razendsnel

05/12/12 om 11:28 - Bijgewerkt om 11:28

Bron: Knack Weekend

De voorbije vijftig jaar is ongeveer drie kwart van de Afrikaanse savanne verdwenen, en daarmee ook meer dan twee derde van de leeuwen die de vlaktes bevolkten.

Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen razendsnel

© Reuters

Dat staat in een studie die werd gepubliceerd in het internationale tijdschrift Biodiversity and Conservation.

De auteurs van de studie van Duke University (North Carolina) schatten dat er in de Afrikaanse savannes nog 32.000 tot 35.000 leeuwen rondlopen, tegen bijna 100.000 in 1960. In West-Afrika gaat de populatie het snelst achteruit. Daar zouden nog maar 500 leeuwen overblijven.

Groter dan de VS

"De savanne roept het beeld op van open vlaktes, maar in werkelijkheid zijn de gebieden versnipperd geraakt door de ontginning van de gronden voor de landbouw, een gevolg van de snelle demografische groei", aldus onderzoeker Stuart Pimm.

"Er blijft vandaag nog maar 25 procent over van de oorspronkelijke oppervlakte van de savanne, een ecosysteem dat vijftig jaar geleden 30 procent omvangrijker was dan de Verenigde Staten", aldus nog Pimm.

De onderzoekers baseerden zich onder meer op satellietbeelden van hoge kwaliteit afkomstig van Google Earth om gebieden te detecteren die geschikt zijn voor leeuwen.

Over heel het Afrikaanse continent vonden ze nog maar 67 geïsoleerde savannegebieden waar de dichtheid van de menselijke bevolking gering is. Maar in slechts tien van die zones zijn alle voorwaarden vervuld om leeuwen een uitstekende overlevingskans te bieden. De meeste van die zones liggen in nationale parken. (Belga/MS)

Onze partners