Zorgen vissen voor onze toekomstige kleding?
Als het gaat om mode en textiel zijn we al vertrouwd met veel aangename en zachte stoffen zoals zijde, satijn of hennep, maar nu is er een nieuwe speler in de maak.
Als het gaat om mode en textiel zijn we al vertrouwd met veel aangename en zachte stoffen zoals zijde, satijn of hennep, maar nu is er een nieuwe speler in de maak. De kaakloze slijmprik is een primitieve vis dat op de bodem van de oceaan leeft en zo’n 350 miljoen jaar teruggaat.
Deze vissen produceren een soort slijm dat vergelijkbaar is met zijdedraad en dus kunnen dienen om een stof te ontwikkelen. Wetenschappers van de Universiteit van Guelph in Canada onderzoeken al vier jaar de verdedigingsmechanismen van slijmprikken en zijn nu op zoek naar hoe ze de vezels van het slijm kunnen omzetten tot draad om lichte en elastische kleding te ontwikkelen. Zorgen deze monstervissen binnenkort voor de kleding van de toekomst?
De diepzeevis met een aalvormig lichaam scheidt kleverig slijm af wanneer het zichzelf in een knoop wringt om zich schoon te maken. Slijmprikken zijn een delicatesse in Japan en van hun huid maken ze in Korea ‘aalleer’. Maar nu ontdekken wetenschappers, na jarenlang onderzoek, dat deze monstervissen nog een truc achter de vin hebben. Deze aaseter, die op de oceaanbodem vertoeft, heeft ongeveer 100 slijm-producerende klieren die langs de kant van zijn lichaam een melkachtige, witte substantie afscheiden. Wanneer onderzoekers al jarenlang op zoek zijn naar alternatieven voor synthetische vezels zoals nylon, lycra of spandex, die gemaakt zijn van olie, bieden slijmprikken een natuurlijke en hernieuwbare oplossing. De onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Canada zijn ervan overtuigd dat het slijm potentieel heeft. In elke slijmprik van 30 centimeter zit zo’n 100 kilometer draad verborgen.
Reproductie
Al lijkt de slijmprik perfect om de schadelijke stoffen zoals nylon en lycra te vervangen, toch zullen de vissen niet meteen gekweekt worden. “We weten heel weinig over slijmprikkenreproductie en niemand heeft ooit de kans gekregen om slijmprikken in gevangenschap te kweken – geweldig als dat ook klinkt”, verklaart Douglas Fudge, het hoofd van het Guelph onderzoeksproject, aan BBC News.
Massaal slijm oogsten van levende slijmprikken zit er dus waarschijnlijk niet in, daarom kijken ze de kunst liever af bij de vreemde wezens om de slijmmoleculen synthetisch na te maken. Zo is het mogelijk om in de toekomst panty’s, ademende sportkleding of zelfs kogelvrije vesten te maken.
Op de catwalk
De Britse Christopher Raeburn is een van de vele geïnteresseerde ontwerpers die nieuwe technologieën in de modewereld aanmoedigt. Zo creëerde hij een nieuwe waterproof stof van Teflon voor zijn herfst winter collectie 2013. En ook de slijmerige stof stuurt hij overtuigd de catwalk op, dat vertelt hij aan The Guardian: “Je moet heel breed denken als ontwerper. Ik hoop dat waar we nu aan werken, naïef zal lijken binnen vijf jaar.” (JJ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier