Ban op anorectische modellen in Israël gaat van kracht

© reuters

Dinsdag 2 januari ging de wet die in Israël te dunne modellen verbiedt van kracht. De wet werd al goedgekeurd in maart 2012, maar liet op zich wachten om effectief in werking te treden.

De wet die door het Knesset – het parlement van de staat Israël – werd aangenomen verbiedt de tewerkstelling van anorectische modellen, zowel mannelijk als vrouwelijk. Ook het publiceren van beelden die achteraf bewerkt werden om modellen er dunner te doen uitzien dan ze werkelijk zijn, worden geband. Israël is het eerste land dat wettelijke maatregelen treft tegen beelden en tewerkstelling van te magere modellen.

Adi Barkan, eigenaar van de belangrijkste modellenbureaus in Israël, initieerde de wet en kreeg de steun van politici Danny Danon van de rechtse partij Likud en Rachel Adatto van de centraal liberale partij Kadima.

BMI De wet is opgesteld om de idealisering van anorexia als een vorm van schoonheid tegen te gaan. Het parlement vindt dat modellen met een eetstoornis geen goede rolmodellen zijn. De maatstaf voor deze wet is de Body Mass Index. Het BMI, dat wordt berekend aan de hand van de verhouding tussen lengte en gewicht, moet minimum 18,5 bedragen. Een lager BMI wijst, volgens de World Health Organisation, op ondervoeding.

Medisch voorschrift Als bewijs voor een gezond gewicht moeten de modellen een medisch voorschrift kunnen voorleggen dat bewijst dat ze niet ondervoed zijn. Dit voorschrift moet om de drie maanden vernieuwd worden om geldig te blijven. Als het BMI van de Israëlische modellen onder 18,5 ligt, wordt hun recht op modellenwerk ingetrokken.

Controverse Er is veel controverse rond de wet. De kritiek luidt dat mager zijn niet altijd het gevolg is van een eetstoornis en dus niet automatisch leidt tot een ongezonde levensstandaard. Een berekening aan de hand van het BMI van een model is, volgens de tegenhangers, een slechte maatstaf. Bovendien is het nog niet bewezen dat er een causaal verband bestaat tussen eetstoornissen en advertenties van magere modellen.

Precedent De aanhangers van de wet hopen dan weer dat de wet kan gelden als precedent en dus als voorbeeld kan dienen voor andere landen. Verschillende landen en organisaties hebben al stappen ondernomen tegen anorectische modellen op de catwalk na incidenten waarbij modellen flauwvielen, maar gingen voorlopig overkoepelende wettelijke maatregelen die te dunne modellen verbieden uit de weg. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content