Modeontwerpster Vivienne Westwood rapt over klimaatverandering

29/08/16 om 17:55 - Bijgewerkt om 18:01

Dat je nooit te oud bent om een nieuw talent op te pikken bewijst Vivienne Westwood weer maar eens. Samen met de Britse artiest Mic. Righteous maakt ze haar rapdebuut. De modeontwerpers greep deze kans uiteraard aan om het publiek bij te scholen over de erbarmelijke toestand van het milieu.

Modeontwerpster Vivienne Westwood rapt over klimaatverandering

Vivienne Westwood © Reuters

Van punk naar hiphop, Vivienne Westwood weet welke subculturen rebels genoeg zijn voor haar temperament én graag boodschappen overbrengen. Samen met de Iraans-Britse rapper Mic. Righteous gaat ze in 'Be There' aan het rappen over de smeltende ijskappen, olieraffinaderijen, plastic soup en roept ze op tot actie.

Intellectuelen, verenig u

Westwoods slagzin 'Intellectuals Unite', waarvoor ze inspiratie haalde bij het beroemde essay over de Vietnamoorlog 'The Responsibility of Intellectuals' van Noam Chomsky, krijgt een ereplaats in het nummer.

Water is kostbaarder dan olie

Westwood vraagt zich af waarom de intellectuelen, die zien wat er met onze aarde gebeurt, zich niet meer verenigen en de problemen actief oplossen: 'Everybody's talking, but only our maps give the complete picture. The ice is melting. Fracking releases tonnes of methane. Water is more precious than oil. Plastic kills the albatross.'

Mic. Righteous legt uit aan i-D dat hij had vernomen dat Westwood een rapgedicht geschreven had. Hij hoefde het zelfs niet te horen voor hij haar prompt een plekje op zijn nummer aanbood. 'Ik wist dat het perfect ging zijn. Ik had het niet gepland, het gebeurde gewoon organisch en ik ben super gelukkig met het resultaat.'

(LP)

Onze partners