Milaan Fashion Week: Met Prada aan het stuur

Het autosalon volgens Miuccia Prada, Marc Jacobs bij Fendi, en ander modenieuws uit Milaan, waar nog tot dinsdag de zomercollecties van 2012 worden voorgesteld.

Het autosalon volgens Miuccia Prada, Marc Jacobs bij Fendi, en ander modenieuws uit Milaan, waar nog tot dinsdag de zomercollecties van 2012 worden voorgesteld.

In vergelijking met de semaine de la mode van Parijs lijkt Milaan vaak net iets te rustig. Er gaat nu en dan een ochtend, soms een namiddag voorbij zonder écht essentiële shows op de agenda.

Hier in Milaan wordt, meer dan in Parijs, aan zaken gedaan. Misschien wordt daar van hogerhand rekening mee gehouden: er is tijd voorzien voor lunchafspraken, voor cocktails met klanten, voor avondmaaltijden bij kaarslicht, als het moet.

Terwijl je in de Franse hoofdstad soms naar adem moet happen tussen twee shows door, en nooit tijd hebt voor een klassieke maaltijd, hooguit een appel of een energiereep, weet je in Milaan niet altijd wat gedaan met de downtime tussen belangwekkende défilés (ik prees me bijna gelukkig toen mijn computer crashte, en ik in allerijl een reportage opnieuw moest schrijven, enfin, dat is overdreven).

Het voordeel is dat je soms plezierig wordt wakker geschut, en dat een goede show wat langer blijft na zinderen.

Tranche napolitaine

De eerste show gisterenochtend was die van Max Mara, op de tonen van These Boots Are Made For Walking (er was, dit terzijde, in de hele collectie geen enkele bottine te zien).

Max Mara verrast wel vaker. Het is een in wezen conservatief merk, dat altijd wel voor iets nieuws te vinden valt, maar daarbij nooit zijn waardigheid verliest. Deze show was, alles welbeschouwd, bijzonder sexy (gouden mini-shortjes), zonder ooit vulgair te worden.

Hoogtepunt: perfecte, in zijde uitgevoerde bomberjasjes. Een aantal silhouetten in wat we in Brussel een tranche napolitaine zouden noemen (horizontale lagen pistache, vanille en mokka), kon minder overtuigen.

Bekijk alle beelden van het Max Mara defilé op Catwalk Weekend.

In memoriam

D&G showde gisteren voor het laatst. De heren Dolce en Gabbana werden enkele jaren geleden opnieuw zelf eigenaar van die bislijn, en sindsdien was er, in het bijzonder wat de prijszetting betreft, nog maar weinig verschil tussen hoofd- en nevencollecties.

Weg dus met D&G, dat allicht te veel schaduw wierp op Dolce e Gabbana. Er werd geen traan gepinkt, en gelukkig maar: D&G is altijd een happy lijn geweest. ‘Het is alsof we opnieuw aan het begin van ons avontuur staan,’ zeiden ze in een statement, ‘vol ideeën. Dit is onze nieuwe realiteit en we zijn er extreem gelukkig mee.’

Het idee voor de zomercollectie werd al gelanceerd op de mannenshow, in juni: variaties op de bedrukte foulard (denk Hermès). Die mannenshow was erg verleidelijk, en dat gold gisteren ook voor de dames.

Bekijk alle beelden van het D&G defilé op Catwalk Weekend.

Genny is een merk dat tussen de jaren zeventig en de vroege jaren negentig nog werd ontworpen door Gianni Versace, later werd overgenomen door Prada, en in 2004 ruisloos verdween. Het is nu terug, onder leiding van de ontwerper Gabriele Colangelo. Voor zijn debuut speelde hij met het erfgoed van Genny, en de fotografie van Peter Beard.

Bij Fendi werd Knack Weekend niet uitgenodigd. Ik hoorde dat kapitein Karl een marinethema exploreerde, en dat Marc Jacobs op de eerste rij zat. De Amerikaanse ontwerper is in Milaan voor een tentoonstelling in de Triënnale over zijn werk voor Louis Vuitton. Misschien kan hij in de toekomst ook nog Fendi erbij nemen. Want Lagerfeld, die intussen bijna tegen de 80 aanschurkt, zal toch ooit eens met pensioen gaan?

Bekijk alle beelden van het Fendi defilé op Catwalk Weekend.Partycrashers

Bij Prada mocht ik wel binnen, al had dat nogal wat voeten in de aarde, en kwam de uitnodiging in extremis, per email. Ik ben, zoals ongeveer iedereen, een fan van het merk (ik draag het niet: ik heb geen 600 euro veil voor een polohemdje in lurex, dat tijdens de modeweken ongeveer elke man aanheeft), en kan ook na deze show alleen maar besluiten dat niemand anders in Milaan het niveau haalt van ontwerpster Miuccia Prada.

Net als bij D&G hadden we tijdens de mannenmodeweek al een hint gekregen van hoe de collectie er misschien zou uitzien: fiftiesprints, bowlinghemdjes.

Voor de dames combineerde Prada die elementen met plooirokjes, fantastische bomberjacks, en talloos veel referenties naar de Amerikaanse autocultuur uit de fifties en sixties: hot rods, drive-ins, rock’n’roll en baanrestaurants (plus hier en daar een flinke dosis rhinestones, met een knipoog naar de pakken van Nudie Cohn, de legendarische ontwerper die zowat alle countrysterren heeft gekleed, en over wie binnenkort in het MoMu een tentoonstelling loopt).

Dat alles in een fantastisch, door het team van superarchitect Rem Koolhaas gebouwd decor, met autootjes in piepschuim en roze olievlekken op de catwalk. Kitsch? Absoluut niet.

Bekijk alle beelden van het Prada defilé op Catwalk Weekend.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content