Het werkt zo: je bent jong, totdat je het plots niet meer bent. Op weg naar Levenswijsheid en Innerlijke Rust kun je dus maar beter een leidraad bij de hand hebben, van 25 dingen die je op je 25e moet doen, bijvoorbeeld. Noem het jonge heldendaden. Of dwaasheden.

vruchtbaarheid Groepsknuffel! kkk Overweeg een cursus stijldansen. Het eerste huwelijksfeest met ontiegelijk grote dansvloer loert om de hoek. kkk Het wordt _ zachtjesaan _ tijd om afterworkparty’s serieus te nemen. kkk Bedenk dat chemische schoonmaakproducten je kunnen aantasten. Schakel over op biologische varianten. kkk Tijd om lichamelijker te worden. Pak je vrienden en familie vaker vast. Een schouderklopje, een aai over de bol. kkk Leer een nieuwe taal en ga met die verworven kennis op reis. Ter voorbereiding plakt je huis vol post-its met interessante formuleringen in die taal. De reis zelf: op je eentje.

geef bloed haal een piano in huis.kkk Gedaan met één keer laten rinkelen op de gsm van je ouders, zodat ze terugbellen. Het is niet langer acceptabel nooit belkrediet te hebben. Hetzelfde geldt voor platzak zijn op café. kkkkkkk Ga voor een metamorfose. Meet je een echt kapsel aan. Experimenteer met rode lippenstift of lakleren schoenpunten. Leer knipogen zoals Jude Law dat doet. kkk Ontdek je ouders als bewust gekozen gesprekspartners en niet enkel als toevallige tafelgenoten. Gij zult niet langer gehaast zijn als gij naar hun huis wederkeert. It’s quality time. kkk Je enthousiasme is nog groot genoeg om het spelen snel in de vingers te krijgen en partituren kunnen lezen is niet langer een must. YouTube wel. Zoektermen: “how to play” + “on piano”. Van Justin Timberlake, Damien Rice tot The Beatles. Sing along! Dit werkt ook met een ukelele.

onenightstands kkk Van meer ernstige aard: ontken niet langer maar kom uit voor wat je al lang denkt. In dezelfde lijn: hak knopen door. kkk Of wat dacht je van een experiment zo nu en dan: zeg overal ‘ja’ op, zoek uit wat een reeks met je doet, praat met daklozen, bereken hoever je kan reizen met je door het werk betaalde tankkaart, begroet vreemden op straat, vier Spring break met Amerikaanse universiteitsstudenten op populaire bestemmingen als Miami Beach (Florida) of Cancún (Mexico). Mislukt er eentje, dan bedenk je een nieuwe. kkk Vraag je af waarom feestjes zo laat beginnen. Voortaan ben je er als een kippetje bij. Zelfs grootmoe weet dat de uren vóór middernacht dubbel tellen. kkk Zet je in als vrijwilliger. In eigen land (kinderen helpen met huiswerk), of een natuurproject in de jungle van Bolivia.

Investeer Lees de grote filosofen baz luhrmanN kkk Verveling zal onze generatie niet klein krijgen! Maak zelf dingen: schilderijen, wortelcake, schrijf brieven op een tweedehands gekochtE typEmachInE, kweek aardbeien en frambozen of ontdek de creatieve ver- lossing die Guerilla Art kan brengen (check de “100 ideas” op www.kerismith.com). kkk in collector’s items en schaf je eerste designsto len/ontwerpersjasje/vinylplaten aan. Ga naar een veiling. kkk Hou het cultureel erfgoed in stand. Leer de lyrics van DE hit Everybody is free to wear sunscreen vanbuiten. kkk Goed, de Franse lichtstad is romantisch. Maar ontdekte je al de goede kanten van je geboortestreek? kkk Ga voor de titel van lievelingskleinkind. Breng je grootouders elke week soep, ga samen naar de markt, leg uit wat chatten is. kkk Neem je toekomstige schoonmoeder mee uit eten.

zie de wereld kkk Vraag je af of de mensen waarmee je je omringt het beste in je naar boven halen. kkk Trein naar Engeland als je die voetbalmatch wil bijwonen en blijf drie dagen hangen. Vlieg naar New York om te shoppen en lees een boek in Central Park. Roadtrip naar Barcelona voor dat zomerfestival en leg onderweg de barbecue aan OP verlaten plekken. First we take Manhattan, then we take Berlin. kkk Vertel je vrienden waar je hen dankbaar voor bent. Spreek, schrijf of zing het uit, vandaag nog. En laat die digitale foto’s uit je studentenjaren ontwikkelen. kkk Gij zult niet verkommeren door eenzaamheid: richt een club op. Een zaalvoetbalploeg, leesclub, naai- of playstationteam. Kom regelmatig samen in iemands keuken om de agenda te bespreken. De gastheer of -vrouw zorgt voor spijs en drank. kkk Luister niet naar flauwekul van anderen. Maak zelf een lijstje en stel je prioriteiten. Is deze lijst onvolledig ? Laat ons weten wat een twintiger volgens jou nog moet doen in zijn jonge leven, via www.weekend.be. Smeer hoe dan ook zonnecrème.

Door Elke Lahousse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content