Roeselare gaat goed. De handel bloeit en die welvaart wordt weerspiegeld in de aanwezigheid van chique mode-winkels en een florerende horeca.

Roeselare, ook wel de Rodenbachstad genoemd, heeft als hart van West-Vlaanderen zijn provinciale karakter afgeschud. De laatste tien jaar is de groeidynamiek er in een stroomversnelling terechtgekomen. De handelsgeest van de inwoners en de vrijbuitersmentaliteit weerspiegelen zich in de rommelige architectuur : de stad is een bonte lappendeken, samengesteld uit voorname historische handelshuizen, arbeiderswoningen, aangebouwde werkplaatsen en een uiteenlopende collectie garages, die overal werden gezet waar er enkele meters vrij waren. Het borrelt en bruist gelukkig ook van de nieuwe projecten die de stad een meerwaarde zullen geven, zoals het woonproject Dumont-Wyckhuyse, dat zich richt tot diverse doelgroepen. De stad en de NMBS werken aan een totale metamorfose van de stationsbuurt. Het plan voor het De Coninckplein moet een groene ruimte creëren aan een groene wandelas, waarbij de auto onder de grond gaat. Op de site van de Hostenskoffiefabriek zijn er plannen om het Grote Bassin en het Noordhof uit te breiden. Roeselare zal er de komende tien jaar alleen maar mooier op worden !

01

POOLS

Ontbijt, lunch, koffie

Tijs Van Brempt kreeg een goede opleiding in hotelschool Ter Duinen en koos voor een eenvoudige formule. In een modern decor met veel glas, beton en aluminium serveert de in het zwart geklede kok het ontbijt en eenvoudige lunchgerechten, zoals verse champignonroomsoep (5 euro), croque-monsieur (9 euro) of gegratineerd vispannetje met puree (15 euro). De spijskaart vermeldt een hoofdstuk met tapas en in de namiddag zijn er voor bij de koffie pannenkoeken met boter en suiker, of met vanille-ijs en warme chocolade (3 of 4 euro). En om de mensen eraan te herinneren dat Tijs de zoon is van juwelier Pools staan er tussen de tafels negen mini-etalages met ieder één pronkjuweel.

Pools : Henri Horriestraat 6-8, 8800 Roeselare. 051 22 05 22. www.pools.be

Zondag en maandag gesloten. Van 10 tot 30 euro.

02

‘T HEERENHUYS

Ontbijt-restaurant-tearoom

In 1920 liet houthandelaar Nijs in de volkse buurt van de Nieuwmarkters door de bekende Kunstwerkstede Decoene een voornaam herenhuis optrekken met een façade in arduin en Franse steen. Binnen wachten opulent gedecoreerde vertrekken, waar de jonge Manuel Van Wijnsberge de gasten welkom heet voor een drankje, een ontbijt of een lunch met wereldse gerechten als Marokkaans stoofpotje (20 euro), gegrilde gamba’s (20 euro) of vispannetje (16 euro). ’s Namiddags worden in ’t Heerenhuys koffie met wafels, pannenkoeken of dagverse patisserie geserveerd. Voor wie intimiteit zoekt, is er naast de ingang een knusse kamer met één tafel.

’s Zomers zijn er twee terrassen met besloten, exotisch getinte vakantiesfeer.

’t Heerenhuys : Diksmuidsesteenweg 132, 8800 Roeselare. 051 25 47 80.www.heerenhuys.be Maandag en dinsdag gesloten.

Van 10 tot 40 euro.

03

EETHUIS PIETER

Een culinair plezier

Pieter Lauwers en Isabelle Denys oogsten blijvend succes met hun laagdrempelige Eethuis Pieter. Er werden twee aanpalende huizen samengevoegd en er werd bijgebouwd langs achter en opzij. De keuken verhuisde naar de andere kant en de open sfeer bleef. De klanten blijven komen omdat de stemming en de omgeving aangenaam zijn, omdat de spijskaart regelmatig verandert en omdat de gerechten smaak hebben en redelijk van prijs zijn. Er is een driegangenmenu met keuze voor 39 euro en een lunch van drie gangen voor 22 euro. Kreeft met kruidenboter (25 of 45 euro) en Ierse ribeye (21 euro) zijn specialiteit. Aan de achterkant is er een beschermd terras.

Eethuis Pieter : Delaerestraat 32, 8800 Roeselare. 051 20 00 07. www.eethuispieter.be

Maandagnamiddag, dinsdag, woensdag en zaterdagvoormiddag gesloten.

Van 40 tot 60 euro.

04

DE WITTE MEREL

Huiselijke bistro

De Witte Merel is een comfortabele, knusse bistro met verzorgde huiselijke inrichting, met veel donker hout en smakelijke bereidingen, en is gemakkelijk gelegen aan de binnenring. Het is een betrouwbaar adres om zakelijk of privé af te spreken en te genieten van tijdloze bereidingen uit de Franse of Belgische keuken. Ivan De Jonghe is chef-kok en uitbater. Hij presenteert een spijskaart met gerechten als : garnalenkroketjes met gefrituurde peterselie (14 euro), in boter gebakken slibtongetjes (22,50 euro) of duifje uit Bresse met erwtjes (24 euro).

De Witte Merel : Hippoliet

Spilleboutdreef 50, 8800

Roeselare. 051 69 49 20.

Zaterdagmiddag, zondag en woensdagavond gesloten. www.bistrodewittemerel.be

Van 40 tot 60 euro.

05

MOMO

Zuiderse invloeden

Momo is een intiem en sfeervol eethuisje met trendy inrichting in zwart en oranje. Anne-Mie Feys staat in de eetzaal en haar uit Marokko afkomstige man, Mohammed Fekkak, kookt gerechten met zuiderse parfums. Aan de achterkant is er een ommuurd terras.

Restaurant en traiteur Momo : Wallenstraat 73, Roeselare. 051 21 27 47. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten. Van 15 tot 50 euro.

06

AU GRAND CAFÉ

Café de luxe

Dit nostalgische drink- en eetcafé, met authentieke inrichting en een houten achterhuis voor het bolletravolksspel, is non-stop geopend van 9 tot 24 uur. Au Grand Café wordt bezocht door jong en oud. Bij mooi weer schuiven de ramen aan de voorkant omhoog en zijn de plaatsen op het terras geliefd.

Au Grand Café : Noordstraat 13, Roeselare. 051 22 28 82. Maandag gesloten. Van 5 tot 20 euro.

07

DE LANGE LITANIE

Koffie, theehuis, tapasbar, kunstgalerie

In het sfeervolle etablissement De Lange Litanie speelt kunst een belangrijke rol. Om de twee maanden verandert de collectie. Plaats van gebeuren is een oud herenhuis met actuele inrichting en beschermd terras. Jong en oud komen naar hier voor de gezelligheid en de hapjes. De spijskaart vermeldt een 28-tal koude en warme tapas uit de Spaanse, Belgische, Duitse en Italiaanse keuken. Cindy Vandekerkhove is de bevallige bazin en Kurt Vandenbroecke is haar kersverse echtgenoot.

De Lange Litanie : Hugo

Verrieststraat 91, 8800

Roeselare. 051 21 11 02. www.delangelitanie.be

20 tot 40 euro.

08

NOORDERHUIS

Wijn-, eet- en koffiehuis

Voor een eenvoudige Belgische maaltijd met gerechten die smaken als vroeger thuis, is er Noorderhuis. Chris en Bert zijn de eigenaars en zijn zelf ook liefhebbers van het goede uit de keuken van vroeger. Zij stellen alles in het werk om hun klanten een goed gevoel te geven. Op de spijskaart staan onvergankelijke lekkernijen als : stoverij met Grimbergenbier (17 euro) of aardappel gevuld met prei en zure room (18 euro). De dagschotel kost slechts 9 euro.

Noorderhuis : Noordstraat 99, 8800 Roeselare. 051 24 86 81 Maandag en dinsdag gesloten. Van 15 tot 40 euro.

09

BISTRO NOVO

Ode aan de leermeester

De getalenteerde chef Krist De Bruyn is in 2006 veel te vroeg heengegaan. Hij wist met zijn diep doorsmakende terroir-gerechten Roeselare op de culinaire landkaart te zetten. Echtgenote Tine De Wandel zet met de ploeg de zaak voort. Chef-kok is Andy Verdonck. Hij is veertien jaar in huis, wat de continuïteit van de smakelijke keuken garandeert. Als ode aan de man die hem alles leerde, brengt hij ‘ragout van kalfskop en tortue‘ (18 euro). Andere evergreens uit de keuken van Bistro Novo zijn : preskop van varken met groene kruiden (9 euro) en stoofpotjes of tussenribstuk met merg en pijpajuin (24 euro). Deze luxebistro afficheert op een muur menu’s uit bekende restaurants en beschikt over een ruime keuze wijnen tegen kleine en grote prijzen.

Bistro Novo : Hugo Verrieststraat 12, 8800 Roeselare. 051 24 14 77. www.bistronovo.be Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag. Van 40 tot 70 euro.

10

ORCHIDEE

Panoramisch uitzicht

Lekker eten van met zorg bereide eersteklasproducten op de twaalfde verdieping van een flatgebouw doe je in restaurant Orchidee. Op 36 meter hoog heb je een panoramisch zicht over de Rodenbachstreek. Hier wordt dus letterlijk en figuurlijk op niveau gekookt.

Orchidee : Begoniastraat 9,

8800 Roeselare. 051 21 17 23. www.restaurant-orchidee.be. Zondagavond, maandag en woensdagavond gesloten.

Van 40 tot 80 euro.

11

DE OOIEVAAR

Vaste waarde

De Ooievaar geniet na 23 jaar nog steeds een goede reputatie, door de vriendelijke ontvangst op niveau en de gastronomische keuken. Eten doe je in de klassiek gedecoreerde salons van een voormalig burgemeestershuis in tiffanysfeer. Voor zakenlunches, privé-etentjes, bruiloften en partijen. Aangename binnentuin.

De Ooievaar : Noordstraat 91, 8800 Roeselare. 051 20 54 86. www.restaurantdeooievaar.be Zondagavond en maandag

gesloten. Van 40 tot 80 euro.

12

MA PASSION

Elegant en actueel

Restaurant Ma Passion is ondergebracht in een oud en voornaam brouwershuis in de buurt Nieuwmarkt, waar vroeger de beste tapijtverkopers van Vlaanderen woonden. De inrichting is warm, elegant en actueel. Kris Verscheure en Sandra Bonne zijn de eigenaars. Kris werkte onder meer drie jaar in Het Convent en vijf jaar in De Karmeliet : hij is dus goed opgeleid ! Er is geen spijskaart maar uitsluitend één menu, dat naargelang van de honger kan worden ingekort. De bereidingen zijn delicaat.

Ma Passion : Diksmuidsesteenweg 159, 8800 Roeselare. 051 69 83 18.

www.ma-passion.be.

Gesloten op dinsdag en

woensdag. Van 40 tot 70 euro.

Door Pieter van Doveren I Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content