Kookstel

21/11/07 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:25

Zij, de vrouw achter 'Ons kookboek', met meer dan 2.600.000 verkochte exemplaren al 80 jaar dominant in Vlaanderen. Hij, de man achter 'De basis',

'Het product' en 'Het gerecht', met de teller op 200.000 in 3 jaar tijd is dat drieluik zijn sterkste medestander. Marie-Jose Maasen (59) en Filip Verheyden (36), eensgezind : "Eerst een 'patat' leren koken. Dán pas die elfde variatie

op de frambozenvinaigrette."

marie-jose maasen

"Wat een overdosis aan kookboeken ! Elke chef of BV heeft tegenwoordig zijn kookboek. Daar is op zich niets mis mee. Maar het steekt me dat je eigenlijk al goed moet kunnen koken voor je met die boeken overweg kunt. Ze vergeten de basis. En dus krijgen we een generatie thuiskoks die de meest hippe sausjes kunnen mengen, maar die dan serveren bij een jammerlijk verkeerd gebakken steak. Of die niet weten hoe je een goede puree maakt. Wat je ook soms ziet : anderstalige kookboeken die letterlijk in het Nederlands vertaald zijn door redacteurs die geen culinaire basis hebben. Zonde. Elk land heeft zijn eigen kooktradities : je kunt niet zomaar Duitse gerechten overnemen. Je moet vertalen. Letterlijk, maar vooral inhoudelijk."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners